De rugged smartphone: Een nieuwe optie voor de actieve…kluns



De nieuwe beweging op de Chinese telefoonmarkt, toont niet alleen aan dat ze een steeds grotere afzetmarkt in het voormalige Rusland en andere Oostbloklanden zoals Polen hebben, maar ook dat er een groep smartphone gebruikers bestaat die het zat is zijn toestel als een breekbaar sierraadje te behandelen. En laten we even reëel zijn, je hoeft geen bouwvakker te zijn of een werknemer op een booreiland, om regelmatig te vrezen om het leven van je dierbare smartphone. 

Het is op zich al voldoende om een buitenmens, sportief, of zoals in mijn geval vader van vier kleine kinderen onder de 8 en een enorme kluns te zijn.
Nadat een door de lucht geslingerde Kermit de Kikker kennis maakte met het ladersnoer van mijn opladende Sony Z1 (je weet wel, dat handige stof- en waterdichte toestel dat VOLLEDIG uit glas is opgetrokken, en door klanten massaal is terug gestuurd naar de fabrikant omdat het glas spontaan barstte, waardoor je zelfs NA reparatie voorgoed dag met je handje kon zeggen tegen de waterdichtheid), kwam ik erachter dat toestellen met een glazen backcover niet voor mij waren bedoeld. 

Ook met natte handen je telefoon uit je jaszak pakken om naar je werk te bellen dat je onderweg bent, is kennelijk niet het beste idee, het schijnt dan namelijk dat het modern ogende superdunne toestel dat ik toen had dan uit je handen glipt en …je snapt het al… another one bites the dust!


Maar wat zijn dan je mogelijkheden? Je zou kunnen denken aan zo’n oerstevige, water- en schokbestendige bouwtelefoon ook wel rugged Phone genoemd. Ware het niet dat die meestal een aantal grote nadelen hebben: En dan kun je denken aan te kleine schermen met een barslechte resolutie, weinig opslag capaciteit en oudere Android-versies. Slechte camera’s, meestal geen frontcamera en snufjes zoals een vingerafdrukscanner kun je dan al snel helemaal vergeten. En ondanks deze specificaties zijn ze in verhouding best prijzig en ..sorry dat ik het niet mooier maak: FOEILELIJKE bakstenen van 1,5 a 2 cm dik. Lekker comfortabel in je broekzak dus.


Maar de laatste tijd verbaasde de Chinese markt met een aantal rugged phones met alleszins redelijke specs voor prijzen niet boven de 180 euro, en ze zagen er stukken beter uit, ondanks dat ze nog wel een knipoog gaven naar de echte bouwtelefoons, door oranje of gele kleurelementen of een ietwat hoekigere vorm. Inmiddels is er van sommige modellen en tweede generatie of opvolger uitgekomen. Dit heeft de prijzen van hun voorgangers nog verder doen dalen, waardoor je nu voor een luttel bedrag rond de honderd euro de eigenaar kan zijn van een super bestendig toestelletje met specs die het gewone huis- tuin- en keukengebruik prima aankunnen. Speel je echter graag wat stevigere games, of stel je wat hogere eisen aan je foto’s zijn er voor een paar tientjes meer betere opties. Maar goed. Niet iedereen heeft ons nerd-gehalte en de meesten zouden prima uit de voeten komen met de standaardconfiguratie van deze apparaatjes. Laten we eens een paar voorbeelden bekijken. Om te beginnen, de 2 toestellen die het meest weg hebben van de ouderwetse rugged telefoons zoals we ze gewend zijn, maar dan wat platter, en met betere specificaties.

De Blackview BV6000s


Met zijn 4,7 inch scherm en een displayresolutie van 1280 x 720 kun je wel uitgaan van een scherp beeld en ook het feit dat het toestel op een bijna stockversie van Android Marshmallow 6.0 draait is zeker niet verkeerd, de niet al te krachtige Mediatek 1.3 quadcore processor wordt door de 2 GB RAM echter prima ondersteund waardoor je prima alle social media en Youtube dingetjes kunt doen zonder veel problemen. Ook de capaciteit van de niet verwijderbare 4200 mAh accu is prettig en bij normaal gebruik zou je dus zo’n anderhalf tot twee dagen met een lading moeten kunnen doen. Helaas levert dat ook een dikte van 16.6 mm op en dat is een beetje 2 gewone mobieltjes op elkaar gestapeld. De 16 GB ROM is wellicht wat weinig maar er rekening mee houdend dat de BV6000s al voor 110 euro te koop is een goede deal. Ook vinden we 2 camera’s terug op de BV6000. Met wat teleurstellende prestaties, maar dat is op zich niet zo vreemd als we eens wat beter doorzoeken. Op de meeste verkoopsites staat de cameraresolutie namelijk vermeld als 8 megapixel, maar uiteindelijk hebben we weer het oude interpolatie-truukje en hebben we het in werkelijk over een 5 megapixel camera op de achterkant. Op de voorkant vinden we een 2 megapixel lensje en eerlijk gezegd, iets anders als een keer videobellen moet je er niet mee willen doen, maar goed het toestel is wel voorzien van een IP67 waterbestendigheid, die volledige onderdompeling voor ongeveer een half uur tot 1 meter diepte moeiteloos zou moeten doorstaan en is redelijk schokbestendig. Met zijn kleine 250 gram is de BV6000 niet enkel de meest rugged, maar ook de meest zware van ons rijtje.

De AGM A2


AGM A2

Een toestel dat zeker in het rijtje van de budget rugged telefoons genoemd dient te worden, al is het maar omdat hij met zijn 100 euro gewoon bij hoort. De specificaties van het toestel daarentegen vind ik enigszins verwarrend. Weliswaar draait dit toestel, anders dan de meeste Chinaphones niet op een MTK-chip maar een Qualcomm 1.1 Ghz quad core, hetgeen hem meteen de traagste maakt op papier. Ook draait hij niet op Android Marshmallow 6.0 maar op Lollipop 5.1 en heeft hij slechts een beeldschermdiagonaal van 4 inch met een 480 x 800 resolutie, hetgeen eigenlijk niet meer van deze tijd is. De 8 en de 2 megapixel camera’s spreken uiteraard ook niet enorm tot de verbeelding. Wel is het toestel dan weer voorzien van 2 GB RAM, 16 GB ROM en de mogelijkheid tot een 4G verbinding. Op de één of andere manier heb ik moeite deze vreemde combinatie van specificaties te rijmen. In dit rijtje van vijf was de AGM A2 het toestel dat op mij simpelweg de minste indruk maakte.

De Doogee T5 lite

Doogee T5 lite

Qua ontwerp absoluut de meest edgy telefoon uit ons rijtje en om zijn aparte uiterlijk ook echt niet voor iedereen weg gelegd, denk ik. Het toestel is ook voorzien van IP67 certificering en is om heel eerlijk te zijn qua gewicht niet veel minder zwaar dan de BV6000s. Met zijn 222 gram zeker geen lichtgewicht. De T5 lite wordt standaard geleverd met 2 verschillende achterkanten, waarvan de ene zakelijk bedoeld is en de ander een meer “sporty” gevoel moet voorstellen. Leuk speledingetje want de homescreen lay-out verandert automatisch mee als je een andere achterkant op je toestel monteert. Ja, monteert, de T5 lite wordt namelijk bezorgd met meer dan 10 schroeven (er is een passende schroevendraaier door Doogee meegelverd) die je telkens moet los- en vast schroeven als je van backcover wil veranderen. Men moet er maar zin in hebben. Elke schroef wordt vervolgens nog eens afgedekt met een rubberen dopje (om de waterdichtheid niet in het geding te brengen). De buttons aan de zijkant van de T5 lite zijn overigens vormgeven als zeshoekige “moeren” en de “zakelijke” achterkant is een vreemde cocktail van zwart (imitatie) krokoleer, waarop een zilverkleurig metalen plaatje is aangebracht met merklogo en cameralens. Je zult begrijpen wat ik bedoel met het ontwerp is niet voor iedereen! Verder heeft de Doogee wel een scherm dat een slag groter is dan dat van de BV6000s, en komt met een 5 inch 1280 x 720 dat ook weer is behandeld met een extra laag en omrand is door enorme bezels. Zelfs rekening houdend met het feit dat dit gedeeltelijk ook wel de robuustheid van het toestel bevorderd, hadden deze mijns inziens wat minder gemogen. Het is een alleszins middelmatig scherm, met een resolutie die op zich voor de meeste dingen prima te gebruiken is. Onder de kap draait ook deze Doogee op een MTK 1.3 Ghz quad core processor gecombineerd met 2GB RAM en 16GB ROM. Met zijn 4500mAh accu gaat hij ook een fors tijdje mee. En bij de camera’s krijgen we weer met softwarematig opkrikken van het aantal megapixels te maken een 5 MP (geboost naar 8 MP) op de achterkant en een 2 naar 5 MP getrokken camera op de voorkant. Sja, en dan is er nog de “sportieve” achterkant, die eigenlijk gewoon een grijs blok plastic is waar ik het sportieve niet kan uithalen eerlijk gezegd. Wat overigens niet wegneemt dat het toestel wel iets heeft, je moet er alleen van houden. Met zijn 14 mm is de Doogee T5 lite overigens wel al een stukje dunner dan de BV6000s. Qua prijs is de Doogee dan wel weer interessant omdat hij al rond de 90 euro op Aliexpress is te krijgen.

De Homtom HT 20


Dit toestel lijkt veel minder op een typische bouwtelefoon dan de voorgaande drie modellen. Met zijn 12 mm dikte is hij, ondanks zijn flinke 3500mAh accu, één van de dunnere rugged toestellen. Het zal je niet verbazen dat ook de Homtom HT20 op een 1.3 Ghz MTK quad core processor loopt en voorzien is van 2 GB Ram en een opslagcapaciteit van 16 GB. De HT 20 is voorzien van een 4,7 inch scherm, met een resolutie van 1280 x 720 dat op zich op dit formaat scherm uitstekend tot zijn recht komt. Ook de HT20 komt met een verwisselbare accu evenals zijn Doogee neefje. Het vastmaken en installeren van de batterij schijnt heel secuur te moeten gebeuren omdat anders de waterdichtheid in het geding komt, maar dat is natuurlijk logisch. De HT20, die overigens al vanaf 95 euro te krijgen is is zelfs, geloof het of niet uitgerust met een vingerafdrukscanner op de achterkant. Wellicht niet de meest favoriete plek van sommigen, maar op zich een rugged Phone voor dat bedrag , dat überhaupt al een vingerafdruk kan scannen vind ik redelijk indrukwekkend. De HT20 is verkrijgbaar in 4 kleuren, die terug te vinden zijn in de laag rubber, waarmee de stevige metalen behuizing van het toestel bekleed is. De kleuren zijn oranje, wit, zwart en olijfgroen. Van de HT20 is inmiddels een PRO model uit met betere specs, zo zijn de 5 en 8MP camera’s bij de Pro vervangen door een 8 en 13 MP camera. Verder draait de Homtom HT20 PRO op een octa core MTK processor en heeft hij 3GB aan RAM gecombineerd met een interne opslag van 32GB. Maar genoeg over de PRO, want we inmiddels van Homtom begrepen dat er dáárvan namelijk eentje onderweg is naar Nederland, dus dan zullen we jullie bedienen met een unboxing video en uiteraard een uitgebreide hands-on review. Overigens is zijn kleine broertje de gewone HT 20 al te krijgen vanaf 85 euro hetgeen een geweldig laag bedrag is voor de specs die je geboden krijgt (Voor de PRO betaal je zo rond de 130 euro wat natuurlijk ook erg meevalt gezien de specs).

De Nomu S20

Nomu S20

Het laatste toestel lijkt op het eerste gezicht het minst op een rugged telefoon. De Nomu S20 heeft een bijna elegante uitstraling en is voorzien van een strak rubberen jasje dat van een mooie print is voorzien. Het 5 inch IPS scherm is van Corning Gorilla Glass 4 en heeft een resolutie van 1280 x 720. De Nomu heeft ook de meeste rekenkracht, aan boord van de S20 vinden we namelijk een 1.5 quad core van Mediatek gecombineerd met maar liefst 3GB aan RAM geheugen en een opslagcapaciteit van 32GB. En daarmee dus gewoon 2 keer zoveel opslagruimte als de andere modellen op deze lijst. De GPU wordt geregeld door de ARM Mali T720MP2 die toch meer voor elkaar krijgt dan de GPU in de andere toestellen. Maar wat aan de Nomu het meest opvalt is de stevigheid en de degelijkheid in bouwkwaliteit en zijn totaal geslaagde vermomming als “gewone”smartphone. Ook de 5 en 13 MP camera's stellen niet teleur. De Mercury View redactie is in de gelukkige positie dat ook de dames en heren van Nomu zo aardig waren ons de S20 ter beschikking te stellen, zodat we een unboxing video en een uitgebreide hands-on review voor jullie kunnen maken, dus als je meer wil weten over dit stijlvolle krachtpatsertje dat al voor 126 euro te krijgen is, blijf ons volgen. Zodra de Nomu S20 binnen is zullen we voor je aan de slag gaan. CONCLUSIE: Er zijn voor een bedrag rond de 100 euro toch aardig wat toestellen te krijgen die iets meer aankunnen dan je gemiddelde smartphone. En anders dan de dure Sony’s, iPhones en Samsungs met hun (spat)waterdichtheid, kun je deze toestellen ook eens flink op de stoep laten donderen zonder er meteen spijt van te krijgen. Zeker de moeite van het verkennen waard!
This article was originally published on mercuryview

Reacties