Hands on Review Homtom HT20 Pro

Hands-on Review Homtom HT20 Pro


Zoals reeds aangekondigd, ontvingen we deze week, al EERSTE Nederlandse reviewers, ons review exemplaar van de Homtom HT20 Pro, een budget telefoon met een aantal bijzondere eigenschappen. Zijn voorganger de HT20, hebben we in ons overzicht over de vijf meest onverwoestbare budgettoestellen reeds kort behandeld. De Pro-versie, die slechts een tientje a 15 euro meer kost als de gewone HT20 kwam in Februari in China op de markt. Het uiterlijk van de HT20 en de HT20 Pro zijn hetzelfde al is er sinds de Pro nog een kleur bijgekomen. Het instap model was te krijgen in de kleuren wit, zwart en legergroen terwijl de Pro ook nog eens in het feloranje te krijgen is. Aangezien we een Nederlandse club zijn, en de oranje kleur ook nog het nieuwst was, vreesden we het ergste voor de kleur die het toestel dat Homtom ons ter beschikking heeft gesteld. Je kunt je dan ook vast de opluchting voorstellen toen we de doos openden en de toch wat zakelijker en neutraler ogende zwarte versie te voorschijn kwam. En bij die doos, begint dan ook onze review:





Verpakking en inhoud doos

De kartonnen doos waarin het toestel verpakt was kwam bij ons binnen met een enorme deuk erin, hetgeen je toch doet afvragen hoe postmedewerkers omgaan met hun werk, aan de andere kant, aangezien het hier om een watervast, schokbestendig toestel gaat hadden de medewerkers  van de post als het ware de eerste test al voor ons uitgevoerd. Eenmaal geopend zagen we dat de doos met het toestel erin bijzonder goed was beschermd door zowat 8 meter (!!!) aan bubblewrap. Dit tot groot plezier van onze bijna 2 jarige dochter! De telefoon zelf komt in een matzwarte doos met een luxe voelende zachte structuur, op de bovenkant vinden we in strakke zilveren letters het Homtom logo. In de doos, vinden we toestel, gebruiksaanwijzing in begrijpbaar en goed Engels. Verder een oplader en een USB kabel, een extra schermfolie (er zit er ook al standaard één op het scherm van het toestel). Wellicht aardig te vermelden dat er een zwartkleurige kabel en oplader bij zitten geheel in stijl passend bij het toestel. Verder vinden we de benodigdheden om de achterkant op het toestel te bevestigen, aangezien de HT20 Pro is voorzien van een verwisselbare accu en je natuurlijk eerst je simkaart en eventueel je SD kaart in het toestel wil plaatsen. Dat bevestigen van de achterkant is natuurlijk wel iets waar je even je aandacht bij moet houden en iets dat secuur moet gebeuren aangezien de IP68 certificering natuurlijk alleen maar tot zijn recht komt als alles correct afgesloten is. Om dit te doen zitten er minuscule schroefjes en kleine rubberen dopjes bij, die bedoeld zijn om de schroefjes mee af te dekken. Als veertiger met ietwat reumatische handen die ook nog eens weinig talent voor doe-het-zelf zaken heeft keek ik er in eerste instantie tegen op aan dit klusje te beginnen. Maar toen ik de doos optilde om de schroefjes te pakken hoorde ik nog iets rammelen. En tot mijn grote genoegen waren onze Chinese vrienden bij Homtom zo slim geweest een schroevendraaiertje mee te leveren dat niet alleen precies past, maar ook nog eens magnetisch is, waardoor het plaatsen van de schroefjes kinderspel wordt. Ook de dopjes zijn zo gefabriceerd dat er maar één mogelijke manier is om ze te plaatsen zodat ze echt sluiten. Dus ook dat was fool-(en Andy-)proof. Oordopjes zaten er niet bij, maar ik zei het reeds eerder, meestal zijn bij budget toestellen de standaard bijgeleverde oortjes van zulk waardeloze kwaliteit, dat ik de keuze ze helemaal weg te laten mij in het geheel niet stoort.



Uiterlijk en ontwerp

Laten we hier vooral in ons achterhoofd houden dat we te maken hebben met een rugged telefoon, die bedoeld is om te overleven in wat ruigere situaties en niet met een showmodelletje dat je alleen maar met fluwelen handschoentjes boven een kussentje kunt gebruiken. En wat dat betreft is de HT20 Pro, de meest stijlvolle rugged telefoon die ik tot nu toe in mijn handen heb gehad. Het 13.6 mm dikke toestel voelt niet lomper of groter dan bijvoorbeeld een  Samsung Galaxy Note 2. Wel wat zwaarder met zijn 222 gram, maar dat voelt stevig in je hand. En stevigheid is natuurlijk één van de redenen waarom je een rugged telefoon aanschaft. Op de voorkant vinden we het 4.7 inch scherm, de proximity sensor en de 8 MP frontcamera. Onder aan het scherm vinden we de drie capacitieve Android-knoppen. Deze zijn overigens niet verlicht, maar ik geloof dat we allemaal al lang genoeg een smartphone gebruiken om óók in het donker te weten waar ze zitten. Wat me verbaasde, en wat haaks stond tegenover de berichten die ik op internet over de HT20 en de HT20 Pro was tegen gekomen, was dat er ook een notificatie LED op de voorkant terug te vinden is. Een feature die je bij de meeste rugged phones moet missen. Op de zijkant van de HT20 Pro prijken twee stevige metalen platen waartussen aan de rechterkant de volumerocker en de aan/uit knop te vinden zijn. Aan de vier uithoeken tussen deze metalen platen vinden tevens hard rubberen bumpers die de telefoon extra bescherming bieden tijdens een val. De knoppen rammelen niet en afwerking ziet er goed uit, er zijn nergens kieren of een slordige afwerking te ontdekken. De 3.5mm jack ingang boven aan het toestel en de USB poort aan de onderkant zijn afgedekt met een stevige sluiting. Anders als bij bijvoorbeeld de Xperia’s van Sony geven deze klepjes niet het gevoel dat ze het na 3 keer gebruiken begeven.


 
Dan komen we aan bij de achterkant van het toestel. Daar vinden we naast de 13 MP camera (die softwarematig naar 16 MP is opgekrikt) een andere feature die je maar op weinig rugged telefoons zult aantreffen: Namelijk een vingerafdruk scanner. Tussen camera en scanner is de LED flits geplaatst en aan de onderkant vinden we het Homtom Logo en de speaker. De textuur op de achterkant zorgt ervoor dat het toestel zeker niet zo maar uit je hand kan glijden en de afgeronde vormen zorgen er tevens voor dat het toestel bijzonder prettig in je hand ligt. Samengevat is het uiterlijk van de HT20 Pro bijzonder stijlvol voor een rugged telefoon en zal hij ook bij een vergadering op kantoor niet misstaan op je bureau.



Scherm

Voor het scherm is er gekozen voor een 5punts multitouch 4.7 inch IPS LCD scherm met een resolutie van 1280 x 720 px. Natuurlijk niet de hoogste resolutie maar op een 4.7 inch paneel zorgt het toch voor een haarscherp beeld met een pixel-dichtheid van 321 pixels per inch, hetgeen voor een budget telefoon zeker niet slecht is. Het scherm van Corning Gorilla Glass maar door Homtom ook nog eens voorzien van een volledige GFF laminering , hetgeen resulteert in een ontzettend stevig scherm. 


Ik heb, om deze claim van Homtom te testen (want zo zijn wij), het toestel bewust verschillende dagen samen met mijn sleutels in dezelfde zak gedaan, hetgeen geen enkel krasje opleverde. In onze video review van de HT20 Pro die er nog aankomt hebben we het scherm nog verder getest tot volle tevredenheid kan ik je alvast verklappen. Al met al een goed scherm uit de middenklasse waarvan de kleuren toch gewoon van af spatten en dus prima te gebruiken is  voor  YouTube en/of Netflix.

Hardware

Dit is het gedeelte waar de HT20 Pro verschilt van zijn voorganger de gewone HT20, die was uitgerust met de standaardconfiguratie voor budget toestellen uit China (de beroemde 1.3 Ghz Mediatek quad core processor gecombineerd met 2GB RAM en 16GB ROM).


De HT20 Pro komt echter met een naar 1.5Ghz geklokte octa core processor (eveneens Mediatek) en 3GB aan RAM gecombineerd met een opslag van 32GB (waarvan er nog ruim 26GB over is voor effectief gebruik. Voor de grafische prestaties is de HT20 Pro voorzien van een ARM Mali-T720 MP4 chip waardoor (tot mijn verbazing!) zelfs de wat zwaardere games zoals N.O.V.A. en Need for Speed zonder problemen of haperingen op de hoogste grafische instellingen draaien. Alle 2G, 3G en 4G LTE netwerken die we hier in Nederland gebruiken zijn vertegenwoordigd en er is ook navigatie (A-GPS en GPS) die voor een Chinees budgettoestel verbazend accuraat en vlotjes werkt. Een eigenschap die je ook wel werkend mag verwachten op een outdoor toestel natuurlijk. De speakers, voor zowel gesprekken alsook de speaker op de achterkant geven een fors volume af (meer ‘hard’ dan ‘bijzonder mooi’) maar in een drukke stadsomgeving of op een bouwplaats zul je geen enkele oproep meer hoeven missen. De accu geeft nagemeten inderdaad een capaciteit aan van 3570 mAh, dus daar zou je normaal gezien anderhalve dag mee moeten kunnen doen, in het begin haalde ik er amper een dag mee. Toen ik in het verbruik ging kijken bleek een onverwijderbare app enorm veel energie te gebruiken, ook als het toestel inactief was. Dus nadat ik die had uitgezet en nadat ik de accu twee keer helemaal leeg gemaakt heb en daarna weer volledig opgeladen, merkte ik dat de accuduur omhoog ging. En dat een accu eerst moet optimaliseren is ook bij andere budget modellen een bekend verschijnsel, dus daar heb je na de eerste twee keer opladen dan ook geen last meer van.


Software en Camera’s

Op het eerste gezicht is ook hier helemaal niets te klagen, aangezien de HT20 Pro draait op Android 6.0 Marshmallow. Dit doet zijn werk prima. Maar, als er ergens minpuntjes over de HT20 Pro te vinden zijn, dan is het zeker op dit gebied. Om te beginnen de interface die vanuit de Homtom fabriek is geïnstalleerd is bijzonder saai te noemen. Er is gewoon duidelijk bespaard op het gebied van vormgeving en lay-out. De kleuren (grijs, bruin, groen) zorgen voor een ietwat doffe uitstraling en lijken ook wat pixelig ( de eerste keer dat ik het toestel aanzette dacht ik dat het aan de schermresolutie of –kwaliteit lag, dus ik was blij te ontdekken dat dat niet zo was!). Daarnaast moet ik echt even stilstaan bij de camera software. Die is namelijk alles behalve feestelijk te noemen. In de configuratie vanuit de fabriek, staat er een “autofocus” tool aan die de boel echt belachelijk vertraagd, waardoor het soms een volle 3 a 4 seconden duurt voordat een foto daadwerkelijk wordt genomen. Snelle snapshots zijn op deze manier dus gewoon niet haalbaar. Als je dan ook nog pech hebt en het is avond, dan is er helemaal geen hoop op het vastleggen van dat ene bijzondere moment. Of het moment is namelijk al afgelopen eer dat de autofocus klaar is met scherpstellen en de flits zover is met zijn (bijzonder zwakke) licht óf de flits heeft al eerder opgelicht als het focussen is gelukt. Je begrijpt dat dit tot irritaties leidt. Is de camera van de HT20 Pro dan geheel onbruikbaar? Nee. De lens is prima en met de resolutie is ook niks mis. Als je tijd hebt om de focus zijn gang te laten gaan resulteert dat in fantastisch mooie, scherpe foto’s. Het hele probleem is overigens heel simpel op te lossen: In uitvoerige test met de camera kwamen we  er namelijk achter dat je ook bij minder licht, ZONDER flits best leuke foto’s uit de camera krijgt. Dan werkt de hele camera al een stuk sneller. Als je dat autofocus verandert in focussen door schermaanraking gaat de boel alweer een stuk vlotter. En helemaal opgelost is het als je afscheid neemt van de grijzige ietwat suffe fabrieksinterface en ervoor kiest één van de vele launchers die je in de Google Play Store (overigens gewoon netjes werkend geïnstalleerd vanuit de fabriek) kan vinden.  Ik heb zelf de CM Launcher (gratis) gebruikt en dat versoepeld zowat alles, en zeker de camera gaat eens stuk vlotter. Kijk echter uit dat je geen launcher kiest die je zowat doodgooit met reclames. Mercury View gaat binnenkort een vergelijk maken en een volledig artikel over launchers schrijven, want er zijn echt geweldige launchers op de markt die elke telefoon veel persoonlijker kunnen maken. Terug naar de HT20 Pro. De frontcamera maakt trouwens ook scherpe en mooie foto’s. Over de kwaliteit valt echt in beide gevallen niets te klagen, enkel de snelheid laat te wensen over, maar daar is dus om heen te werken. Hou in je achterhoofd dat we te maken hebben met een budget toestel en niet met de nieuwste Galaxy of iPhone.  (Onderaan dit artikel staan een aantal foto’s die met de Homtom HT20 Pro gemaakt zijn, oordeel zelf)


Stevigheid en IP68 Certificering

Uiteraard hebben we de waterdichtheid en stevigheid van het toestel ook getest (meer daarover kun je natuurlijk zien in onze video review) en hebben we het toestel verschillende keren van verschillende hoogtes tot anderhalve meter laten vallen, zonder ook maar het kleinste deukje of enige andere vorm van beschadiging te ontdekken. Ook YouTube met geluid blijft gewoon doorspelen als we het toestel in een bak water leggen. Om het scherm schoon te maken heb ik de HT20 Pro reeds meerdere malen gewoon onder de stromende kraan schoon gemaakt en dat is echt prettig. Er moet dus echt HEEL wat gebeuren voordat je deze tank van een toestel sloopt.



Conclusie

De HT20 Pro is echt een duidelijke vooruitgang vergeleken tot de originele HT20. Het toestel doet wat de advertenties beloven en nog veel meer, het draait soepel en ondanks dat je tig apps open hebt staan zul je niets te merken van lags of haperingen. De 3GB RAM zijn dus ruim voldoende om multitasken mogelijk te maken. De internetverbinding zowel op 3G als 4G is vlot en downloads komen snel binnen, de WiFi connectie is sterk en ik kreeg zelfs verbinding op plekken waar mijn Note 2 en mijn Huawei P8 het af lieten weten. De fingerprint scanner reageert adequaat en vlot en is na de test met de UMi Max echt een verademing. Het enige minpunt dat ik kon ontdekken is dus de slecht afgestelde software, die wat saai oogt en ook nog eens de camera bijna onbruikbaar maakt. Aangezien dit simpel op te lossen is door een andere launcher vind ik dat maar een kleine hobbel als je bedenkt dat je een volledig schok- en waterbestendig octa core toestel met 32 GB opslag voor nog ongeveer 110 euro in je handen hebt. De Homtom HT20 Pro is een krachtpatser voor een zacht prijsje die me echt volslagen heeft verrast in kwaliteit en vermogen.

















Reacties

  1. Hallo,
    Met veel belangstelling je review gelezen, ik ga zeker een aantal zaken hier uit gebruiken. Nog wel een vraag over de accu, ik kan deze niet verder dan 88% opladen. Hoe kan dit? Of moet ik de accu eerdst een aantal malen geheel leeglaten lopen? Verder heel tevreden, ik gebruik de smartphone als gps op de fiets en straks ook op de motor.
    Mvgrt, Ruud.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb ook wel eens last van dat opladen. Je toestel uitzetten en dan opladen helpt hier tegen. Nadat hij één keer tot 100% is opgeladen gaat het goed. Soms valt hij terug en dan leg ik hem weer een nacht uitgezet aan de oplader.

      Verwijderen

Een reactie posten