Snapdragon tegen Helio P25 processor, wie wint?

Vivo x9 vs DOOGEE MIX: Oftewel Snapdragon tegen Helio P25 processor, wie wint?

Er is al menig woord gediscussieerd over welk fabrikaat processor nou meer prestatie haalt uit je smartphones en tot nu toe leek het alsof de Snapdragon 625 domineerde in het afgelopen jaar, met name door zijn hoge prestaties en lage accu-consumptie. De Huawei Nova Plus, de Xaomi Redmi Note 4 en de geprezen Vivo X9 evenals veel vlaggenschepen van gerenommeerde merken wereldwijd, maakten gebruik van deze chipset. En ongeacht zijn hoge kwaliteit, in de wereld van de smartphone-technologie blijkt wederom niets onvervangbaar. Onze bevindingen wijzen toch telkens weer uit dat de nieuwste MediaTek Helio P25 zeker niet slecht is. Als we de geruchtenmolen kunnen geloven dan heeft de  de Snapdragon 625 in de Helio P25 eindelijk zijn gelijke gevonden. Laten we in het volgende zij-aan-zij vergelijk eens kijken naar de Vivo X9 (draaiend op de geroemde Snapdragon) en de Doogee Mix, het eerste bezel loze toestel van de Chinese firma ( en tevens het eerste toestel van Doogee dat de MediaTek Helio P25 aan boord zal hebben).

 
Snellere kernen en een lager energieverbruik

5

De Helio P25 in de Doogee Mix is een chipset ontwikkelt in het laatste kwartaal van 2016, heeft 4 ARM Cortex A53 kernen die zijn geklokt op een snelheid van 1.6GHz en  4 andere kernen die draaien op de snelheid van 2.5GHz. Vooral die laatste twee zijn dus beduidend sneller dan de 2Ghz kloksnelheid van de Snapdragon 625, hetgeen een verbetering in efficiëntie rond de 70% oplevert in het afhandelen van multitasking, of het draaien van zwaardere of grotere programma’s. Daarbij komt nog dat de MediaTek 4+4 architektuur veel zuiniger is dan de volledig op dezelfde snelheid draaiende kernen van de Snapdragon. Dit komt omdat de Helio P25 naar een lagere kloksnelheid kan overschakelen als er niet meer rekenkracht nodig is.
Helio P25 is is gebouwd op een 16nm basis met FinFET transistoren, hetgeen ook praktisch gelijk staan aan de 14nm technologie door Snapdragon gebruikt. Wel fijn dus, want in beide gevallen kunnen we spreken van een toestel dat niet warm wordt na wat intensievere taken en toestellen zonder onverwachte batterij-drains. Ook als ik naar de resultaten van de AnTuTu Benchmark kijkt en de scores van de Doogee Mix ziet kan ik alleen maar uitkijken naar de hands-on ervaring met dit monster.

跑分

Daarom denken wij dan ook dat Doogee een bijzonder goede keuze heeft gemaakt door in de MIX te kiezen voor een Helio P25 SoC. De SoC houdt een goede balans tussen efficiëntie en gebruiksgemak En een goede balans tussen rekenkracht en verbruik zijn zeker in een toestel met een FHD resolutie en een 5.5 inch scherm van groot belang. Een dusdanig groot scherm trekt sowieso al hard aan de batterij zonder dat soft- en hardware daar op een juiste manier op zijn afgesteld. En dan zien we tot onze verbazing dat de  combinatie van de Helio P25 ondanks het Super AMOLED scherm en “slechts”  3380mAh, aan accu de DOOGEE MIX net iets langer mee laat laat gaan dan de Vivo X9 met zijn Snapdragon 625 en maar liefst een 4000mAh batterij! 


En dan de grafische kant:
6

De Helio P25 heeft overigens ook duidelijk een betere performance dan de Snapdragon 625 als het op grafisch gebruik aankomt. Zo gebruikt de Snapdragon 625 een Adreno 506 GPU met een kloksnelheid van 650MHz terwijl de Helio P25 een mali-T880 gebruikt die geklokt is op  900MHz. Overbodig te melden dat de laatste dus duidelijk meer power meebrengt als je wat zwaardere games wil spelen. Modern Combat, N.O.V.A. of Rival Gears zullen geen haperingetje meer vertonen!

Het LPDDR4x RAM geheugen dat door de Helio P25 wordt ondersteund geeft weer een winnend punt aan de Doogee Mix, als je het vergelijkt met het maximale wat chipset in de Vivo X9 aankan: namelijk het LPDDR3 RAM geheugen (hetgeen er dan ook in zit!) Dat scheelt zowat de helft! En dan hebben we het dus in beide gevallen over de 4GB versies. Vergeet namelijk niet dat de Doogee Mix ook nog als 6GB RAM versie uit gaat komen. (Hetgeen twee records op de naam van Doogee gaat zetten dit jaar, het meest compacte 5.5 inch toestel en het goedkoopste toestel met de 6GB RAM 64/128GB ROM combinatie op de markt) Als we dan beide toestellen toch al naast elkaar houden, laten we dan nog maar even doorgaan met vergelijken. 

Zowel de Vivo X9 alsook de Doogee MIX zijn voorzien van een dual camera, met het grote verschil dat de dual camera bij de Doogee gewoon op de achterkant zit terwijl de Vivo de dubbele les juist op de voorkant (?) heeft geplaatst. Ik ben er nog niet helemaal uit wat tot deze beslissing heeft geleid. Maar er zal heus wel een theorie achter zitten. Denk ik. Hoop ik… Enfin het punt zal duidelijk zijn, zelfs als we het unieke full edge-to edge scherm uit de vergelijking weg laten komt de Doogee Max toch wel erg sterk uit de bus. Tegenover de Vivo X9 is hij met gemak tot winnaar te verklaren.  

mix &vivo

Maar nog belangrijker in het licht van dit artikeltje is het dat we toch kunnen zien dat de Helio P25 zeker niet slechter en in de meeste aspecten zelfs vele malen BETER is dan de Snapdragon 625. Of dat echt zo is zullen we jullie in onze DOOGIE MIX hands on review vertellen die we zeer binnenkort dankzij Doogee kunnen maken. Mocht je niet op ons willen wachten of wil je gewoon met het toestel in je hand meekijken kun je de Doogee Mix alvast hier pre-orderen op de officiële website van Doogee.


Specs van de DOOGEE MIX:
5.5” Super AMOLED Display, Full HD 720x 1280 pixel;
Dimension: 144 x 76mm
Processor: octa-core MediaTek Helio P25
GPU: ARM Mali-T880 MP2
RAM: 4/6 GB LPDDR4X-1600 dual channel
Storage: 64/128 GB, expandable with microSD
Front fingerprint
Rear Camera: 16.0+8.0 MP, Samsung ISOCELL sensor
Front Camera: 5.0 MP
Battery: 3380mAh Polymer battery
System: Android 7.0 Nougat.
Network: Dual SIM, 2G/3G/4G


Reacties