Xiaomi Mi 6: High End Prestaties onder de prijs van de One Plus 5!

De nieuwe Xiaomi Mi6 

Deze keer brengen we je een review van de Xiaomi Mi6 geschreven door een gast-reviewer Gerd  Nicolai, en eigenlijk hopen we stiekem dat dit niet zijn laatste review voor MVM zal zijn. Enfin, ik zou zeggen, lees met ons mee:

Bestelling & Inhoud

Het was zo ver. Nog één klik, en de betaling zou afgerond zijn. Dan is de telefoon besteld op het einde van zaterdag (bij HonorBuy) en onderweg.
Een paar dagen later op een dinsdag kwam het toestel al aan. Natuurlijk kon ik niet wachten en heb hem na vrij ongeduldig een handtekening gezet te hebben ook gelijk geopend.
Allereerst petje af voor HonorBuy voor de vlotte afhandeling en het enorm netjes verpakken van mijn bestelling.

 

In mijn pakket kon ik naast de Mi6 ook een extra Europese Xiaomi lader, extra telefoonhoesje en getemperde glas protector vinden welke ik mee besteld had. HonorBuy had er zelf nog een adapter bij gedaan voor de lader die in de doos zit.
   
De telefoon zat in een doosje met dikke randen en er is weinig ruimte verspeeld aan onnodig lucht, we dat wel vaak zien bij toestellen op de westerse markt. Behalve de telefoon vonden we in het doosje een Chinese lader, keurig verpakte lader, usb-c naar 3.5mm jack converter, siliconen bumpercase, sim ejector pin. Je leest het goed, geen handleiding, geen oordopjes.



Feeling & Ontwerp

Het eerste wat op valt is dat hij enorm stevig aan voelt. 
Dit kan te maken hebben met het roestvrij stalen frame wat gebruikt is. Het toestel ligt lekker in de hand en ondanks zijn stevige feeling voelt hij niet zwaar aan. Het mooie MI logo pronkt weer op de achterkant, en dan begint het eraf halen van het plastic. Mooi dat de dual-camera  apart afgeplakt is. De getemperde glas protector is daarna direct er op gegaan nu het scherm nog smetteloos is.

Aan de voorkant is een front camera van 8MP, nabijheidssensor, speaker, notificatie led, en onder het scherm touch knoppen aan de zijkanten en een home button met vingerafdruk scanner in het midden. Onderop het toestel vinden we twee speakers en in het midden een USB-C poort. Als we naar de rechter zijkant kijken zijn daar de volume knoppen te vinden gevolgd door een aan/uit knop. De linker zijkant van het toestel huisvest alleen een sim tray voor 2 sim kaarten, maar geen geheugen slot wat toch wel een groot gemis blijft voor mensen die veel met hun toestel doen. Als laatste is er de achterkant waar een Dual-camera te vinden is en een flitser.

De body is splash-resistant. Hij is dus niet waterdicht met een IPX68 certificering of iets dergelijks, maar wat regendruppels kan geen kwaad.
Na wegen kwam ik op een gewicht uit van 178 gram met het getemperde glas er al voor. Het gemiddelde glaasje weegt 8 gram, dus met hun geadverteerde 168 gram zitten ze erg goed.
   


Scherm & Accu

Natuurlijk volgt dan het scherm. Met zijn 5,15 inch op Full HD is het een fijne grootte (mijn Redmi Note 3 Pro vond ik met zijn 5.5 inch wat te groot), maar helaas is hier wel voor een IPS LCD scherm gekozen. Gelukkig maken zijn 428 dpi het weer goed. Ful lHD (1080P) lijkt wat magertjes, maar alles daarboven zie je eigenlijk geen verschil meer in. De keuze is dan ook heel aanvaardbaar van Xiaomi. Deze gegevens zijn overigens allemaal bevestigd met Aida64 De kleuren van het scherm zijn echt prachtig, en de helderheid kan lekker hoog (600 nits) maar ook goed laag zodat hij altijd duidelijk af te lezen is. Als laatste  reduceert het scherm schadelijke blauwe straling aan de ogen, wat ook betekent dat je ogen minder snel moe worden van het lange kijken naar het scherm. Naar mijn mening is dit meer een must dan een luxe, voor behoud van je ogen.
Zoals geadverteerd bij HonorBuy kan er een 3350/3250mAh Li-Po accu gevonden worden, en volgens Xiaomi zelf moet er een 3350mAh accu in te vinden zijn. Na een kijkje met Aida64 is het bevestigd dat ik gezegend ben met de 3350mAh. Het is zeker niet een hele grote accu, maar voor een normale gebruiker voldoende om de dag mee door te komen, misschien ook nog wel anderhalve dag. Er is overigens QuickCharge 3.0 ondersteuning in, en de lader die mee komt ondersteund dit ook, dus uiteraard is hij ook weer snel opgeladen.



Hardware & Software

Het toestel komt in diverse varianten, en ik heb gekozen voor de zwarte variant met 128 GB zonder keramische body. Verder zijn er ook nog diverse kleuren (zwart/wit/blauw) met 64GB te krijgen en dezelfde kleuren met 128GB met als aanvulling dat er dus ook ééntje is die keramisch zwart is, met 18 karaats gouden camera randen.
Naast 128 GB UFS geheugen is er ook 6 GB LPDDR4X te vinden welke op 1866 MHz draait met een bandbreedte van 29.8 GB/s, dus je zal niet snel een tekort aan geheugen hebben op dit toestel. Verder is er onder de motorkap een Octacore Snapdragon 835 te vinden op het 10nm design. Met een maximale snelheid van 2,45GHz op de snelle 4 cores en 1,9GHz op de 4 langzamere cores zal ook geen enkele app problemen opleveren. Is dit wel het geval, dan is het beste en snelste schijnbaar niet genoeg voor deze applicatie. Grafisch wordt de telefoon bijgestaan door een Adreno 540 GPU wat een erg goede videochip is.

Nadere onderzoek naar de rear camera leert mij dat we hier te maken hebben met een 12.2MP breedhoek camera + 12.2MP telefoto camera op zit, en er 12MP vermeld wordt. Aan de voorkant zit volgens specificaties dus een 8MP camera, maar ook deze is 8.3MP. DIK in orde dus. Later kom ik hier uitgebreider op terug.

Alle knoppen op het toestel doen het, en een mooie feedback en weerstand zoals ik dat graag voel.
Helaas ben ik minder te spreken over de plaatsing van de luidsprekers. Dezen zitten beiden aan de onderkant van het toestel. Aangezien ik bijvoorbeeld de neiging heb mijn pink onder het toestel te houden, of aan de zijkanten vast te houden tijdens het gamen, klinkt het geluid snel erg dof. Helaas creëer je hier ook niet echt een omgevingsgeluid wat stereo over komt naar mijn mening. Ook het praktijk testen geeft wat mager resultaat. Het geluid op zich is van prima kwaliteit, maar hij mist het ruimtelijke. Zijn maximale volume is daarentegen wel weer voldoende, en er zit geen nare high pitches in.

Android Nougat 7.1.1 op basis van Miui 8 wordt meegeleverd. Het is een mooi goed geoptimaliseerde Android variant. Helaas is Xiaomi nogal wat pushy met een hoop bloatware, maar dat is hier absoluut niet het geval. Alle apps zijn wel van enig nut, en voor de rest is het persoon afhankelijk of je het ook echt zal gebruiken. De één zal Mi Drop wel graag gebruiken om zijn foto’s te delen zonder de verschrikkelijke kwaliteit degradaties van messenger apps, en weer een ander zapt graag met zijn mobiel even snel naar een andere tv zender onder het appen. Een tip, de infrarood poort zit aan de onderkant van het toestel!
Geen enkele app voelt log aan, alles wordt snel en zonder enige vertraging geopend en apps die via de Play Store binnen gehaald worden zijn ook razendsnel geïnstalleerd. Na een aantal testen met Antutu3D Bench kom ik op de volgende scores uit.


Score tijdens laden: Score tijdens ontladen:
   



Tijdens de test was weer te zien hoe mooi het beeld is, en de grafische tests speelde hij ook zonder haperingen af. Ook de 3D, RAM, CPU en UX doorloopt hij soepel. De resultaten ontlopen elkaar amper.


Camera & Video

Zoals eerder beschreven zijn de camera’s iets beter dan gespecificeerd. Dit zien we liever dan met 21mp camera’s adverteren om er vervolgens 20,2MP in terug te vinden.
Je mag zelf oordelen over de foto’s en film materiaal, maar de foto’s bij kamerlicht van de Mi 6 kwamen echt wat betreft kleur exact overeen. Voor vergelijking heb ik mijn oude Redmi Note 3 Pro gebruikt, en deze probeert constant te over compenseren in kleur en ook bij bewegend beeld zie je een wereld van verschil.

De front camera vind ik bij ietwat donkere omstandigheden juist wat te weinig compenseren waarbij het vergelijkingstoestel dit beter doet. Wel heeft het vergelijkingstoestel minder hoge foto’s zoals op de voorbeelden terug te vinden is. Bij goede omstandigheden is dit overigens weer andersom, dan is de Mi6 spot-on en laat mooi wat details zien, waarbij de RM3P juiste weer teveel over compenseert.

Front Camera: Low Light              Back Camera: 
en Licht: 

 

 

   
Multilanguage MIUI met NL

Ja, de Xiaomi’s hebben standaard geen Nederlandse taal ondersteuning, maar er is een community die zich hier met hart en ziel voor inzet. Hierbij halen ze tevens onnodige software weg, en wordt de GPS start punt gewijzigd naar een Europese locatie voor een snellere verbinding met GPS. Ik heb de Mi6 dan ook nog even voorzien van deze rom na de bootloader ontgrendeld te hebben en de recovery vervangen te hebben voor TWRP, en de Antutu test nog even een keer gedraaid om te zien of hier ook een groot verschil in zit. Dit keer alleen tijdens het laden.

Score tijdens laden:



In de Redmi Note 3 Pro zat er in het verleden een enorm verschil in, maar bij de Mi6 is, zoals verwacht, het verschil te verwaarlozen.
Tijdens het verder spelen en hier en daar optimaliseren van het toestel haalde ik tijdens ontladen een piek van 179981 dus 180000+ moet mogelijk zijn, maar dan ga je wel erg voor een zo hoog mogelijke score alleen maar om te showen.


Conclusie:

De scores zijn te vergelijken met de Samsung Galaxy Note 8 (178079) en de OnePlus 5 8GB(181047). Hier staat wel tegenover dat de Samsung groter is en uitbreidbaar geheugen heeft, maar vanaf prijs heeft van €899 en de OnePlus 5 heeft dan weer 8GB werkheugen, maar vanaf prijs heeft van €559,00. Beiden hebben een S-Amoled. Kan je met deze ‘gebreken’ leven, dan zit je goed bij Xiaomi met een prijs van ongeveer €450,00.

Alles komt in een keurig en stevig doosje, en is netjes verpakt. Het beelscherm is super, de camera is zeker zeer goed te noemen, en persoonlijk vind ik het design van het toestel zeker aantrekkelijk.
Alles is netjes afgewerkt, werkt zoals je mag verwachten. 
Hopelijk krijgt het volgende Mi top model toch weer een uitbreidbaar geheugenslot er bij. Het aanpakken van de speaker locatie zou ook een directe verbetering kunnen zijn, daar dit bij vasthouden nogal problemen kan opleveren.

Ik kan met volle trots een 8,5/10 aan dit toestel geven.

Hieronder volgen nog een aantal foto's met de Mi6  gemaakt tijdens een Queen Concert:






Reacties

Een reactie posten