Anderhalve week geleden kregen we bij Mercury View weer eens post vanuit China. Na ons vergelijkend artikel over de goedkoopste rugged telefoons, en de uitgebreide hands on review van de Homtom HT20 Pro, vond de Chinese rugged-phone specialist Nomu kennelijk dat we ook eens een nadere blik moesten werpen op hun wel bijzondere mid-ranger: De Nomu S20.
VERPAKKING EN EERSTE INDRUK
De verpakking waarin de Nomu S20 naar Nederland was gestuurd was uiterst summier te noemen en de uiteindelijke pakketgrootte week niet heel veel af van de grootte van de doos waar de telefoon uiteindelijk in zat. Kennelijk vonden ze bij Nomu dat één dun laagje bubbeltjesfolie wel genoeg moest zijn. Ze hebben immers een schokbestendige telefoon gemaakt. En toen het toestel geheel onbeschadigd uit de fors gedeukte doos te voorschijn kwam, was hun punt bewezen: Het toestel was geheel in tact. En ik moet eerlijk bekennen dat ik (na de laatste tijd wat tanks van rugged toestellen in mijn handen te hebben gehad) erg verrast was toen ik de S20 uit zijn doos haalde.
In eerste instantie zijn de afgesloten poorten voor USB lader en hoofdtelefoon zowat de enige clou dat we hier te maken hebben met een toestel dat schokbestendig is en voorzien van een IP68 certificering. Het toestel is niet dik, en ondanks dat het stevig en robuust in de hand ligt ook absoluut niet overdreven zwaar. Ook de relatief kleine bezels en de afgeronde hoeken , laten het toestel handzaam en stijlvol voor de dag komen. Waarvan ik vooral onder de indruk ben is het rubberachtig uitziende materiaal op de achterkant van de Nomu S20. Dit voelt fluwelig zacht aan en geeft bijna dezelfde sensatie als huid op huid. Mensen die de Samsung S5 wel eens hebben vastgehouden kunnen zich een beetje voorstellen wat ik bedoel denk ik, alleen is het materiaal van de S20 nog zachter. In ieder geval heel bijzonder en totaal niet wat ik verwacht had.
Zoals al eerder vermeld zijn alle poorten afgedekt met rubberen afsluitingen om zo het indringen van stof en/of water te voorkomen. Deze sluiten bijzonder goed en zijn voor zo ver ik dat in anderhalve week testen kan beoordelen ook stevig genoeg dat je niet het risico loopt dat ze over 3 weken afbreken en je naar je waterbestendigheid kan fluiten. Omdat ik mijn toestellen nou eenmaal bij voorkeur test met een SIM-kaart erin, was dat dus mijn eerste zet. En mijn tweede, en derde… en… enfin, jullie snappen het wel. Doordat het kaartslot dubbel beschermd is tegen vocht en stof (op zich erg prettig) was het een gepriegel van jewelste om het eerste klepje gepeuterd te krijgen, alleen om er vervolgens achter te komen dat er nóg een klepje is.
Een
pin om de simtray eruit te krijgen is overigens netjes in de doos meegeleverd.
Als je net als ik dikke vingers en gebrekkige geduld hebt raad ik je aan er
meteen een pincet bij te pakken. Maar uiteindelijk won de aanhouder en zat de
(micro)SIM op zijn plek. Zodra je de Nomu S20 aanzet ben je in één klap heel
dat gedoe met dat kaartje vergeten want je wordt getrakteerd op, ik denk wel, DE
meest indrukwekkende opstart sequence die ik ooit bij een telefoon gezien heb.
Je weet even niet of Pink Floyd een nieuwe clip opgenomen heeft, of dat je
telefoon opstart. En boven op dat zeer indrukwekkende visuele effect maak je
meteen voor het eerst kennis met een andere indrukwekkende eigenschap van de
S20, het geluid! SCHERM EN HARDWARE
Zoals al gezegd zijn de felle heldere kleuren van het scherm en het imposante geluid vrijwel de eerste dingen die je onmiddellijk opvallen zodra je de S20 aanzet. De kleuren worden geleverd door een 5 inch IGZO LCD Scherm. De resolutie van 1280 x 720 is feitelijk meer middenklasse dan high end te noemen, maar met 320 dots per inch moet je toch heel erg je best doen om pixels met je blote oog te zien. Het is prima werkbaar en zeker niet storend. De schermhelderheid van de Nomu S20 is zo helder, dat je je op de hoogste stand kan afvragen of de zaklamp app op dit toestel niet een overbodige toevoeging is. Ik heb zelden zo een fel display gezien en vraag me dan ook gelijk af wat dat met de levensduur van de accu doet. Maar daarover straks meer. Verder ligt het scherm net iets lager in het frame en is dus door deze minuscule opstaande rand goed beschermd. Zelfs al zou de S20 plat op zijn voorkant terecht komen blijft het scherm buiten schot. En blijft natuurlijk een rugged toestel, al vergeet je dat regelmatig. Uiteraard is het glas van generatie 4 Gorilla Glas en hebben ze er bij Nomu ook nog eens een screenprotector op geplakt.
Het enig minpuntje van het scherm (na verwijdering van de protector, is dat het behoorlijk vingerafdruk-gevoelig is. Er verschijnen dus nog al snel vlekken en vegen op bij normaal dagelijks gebruik. Natuurlijk kun je je afvragen hoe vervelend dat is aangezien je een toestel in handen hebt dat je zonder problemen even onder de kraan kan houden om het weer schoon te maken. Voor de rest vinden we op de voorkant van de S20 behalve het scherm en de frontcamera niet veel. Er is geen notificatie LED, hetgeen ik absoluut zie als één van de minpunten en geen sensoren, die bijvoorbeeld het scherm uit laten gaan als je aan het bellen bent. Niet een enorm gemis, maar het kan onpraktisch zijn. Met name het ontbreken van de LED notificatie vond ik op mijn werk erg lastig omdat ik telkens mijn toestel moest oppakken om te zien of er berichten, e-mails of gemiste oproepen waren. Maar oké, voor een toestel van 130 euro heeft de Nomu S20 zulke indrukwekkende eigenschappen dat ik het ook een beetje lullig zou vinden om een heel drama te maken over een knipperend lichtje. Bijvoorbeeld: Het geluid! Zoals reeds gezegd maakt dat meteen al indruk. Het komt uit een speciale, waterdichte NXP Smart PA Speaker, die qua geluid zelfs de HTC Beats-serie in zijn hemd laat staan. De speaker is geheel waterdicht en er zit dus geen membraan tussen openingen en speaker om waterdichtheid te garanderen (zoals dat bij veel waterdichte toestellen wel het geval is en dus resulteert in een gedempt en dof geluid).
Ook de hele bouw van de Nomu S20 maakt wel indruk. Het toestel is voorzien van een geheel metalen behuizing waarover een rubberen laag is getrokken. Aan de zijkanten vinden we twee metalen plaatjes voor extra stevigheid. In deze metalen plaatjes zit aan de linkerkant de simtray (voor een micro-SD en (nano)SIM kaart/ 2 (nano) SIM kaarten) en aan de rechterkant vinden we de volumerocker en de aan/uit knop. Verder is het toestel alles behalve bulky en dik te noemen, iets dat we van de meeste toestellen met een volledige IP68 certificering niet kunnen zeggen.
Onder de kap draait de Nomu S20 op een 64bits Quad Core Processor met een kloksnelheid van 1,5 Ghz. Deze is gecombineerd met maar liefst 3 GB aan RAM geheugen, waarmee je elke alledaagse taak met gemak af kan handelen. De grafische prestaties worden ondersteunt door een Mali T720 GPU en dat doet zijn werk prima. Applicaties starten vlot op, en ook multitasking zorgt niet voor haperingen of extra lange laadtijden. Al met al presteert de S20 soepel en vlotjes en de 32 GB ROM (waarvan er nog zo’n 25 effectief te gebruiken zijn) bieden genoeg ruimte voor het opslaan van je documenten, foto’s en spelletjes) De 3000mAh accu is ook voldoende en met de bijgeleverde snellader is het toestel binnen anderhalf uur van 0% tot 100% geladen!
CAMERA’S EN SOFTWARE
De Nomu S20 draait op Android Marshmallow 6.0.1, niet de nieuwste Android versie maar zeker één van de nieuwsten en prima in gebruik. En gelukkig doet ook Nomu mee met wat een nieuwe trend in Chinaphones begint te lijken: Een Android ervaring die zo basic mogelijk is gehouden. Stock Android zonder bloatware, ongevraagde apps en andere toeters en bellen. Ik ben vóór!
De camera’s op de S20 bestaan uit een softwarematig naar 13 megapixel geïnterpoleerde 8 megapixel camera op de achterkant (voorzien van een krachtige flits) en een 2 megapixel frontcamera, die softwarematig naar 5 megapixel is gebracht. Beide camera’s doen hun werk prima. Al moet ik zeggen dat ook de Nomu S20 geen held is in avondfoto’s, net zoals veel budgettoestellen. Met voldoende licht produceert de S20 echter heldere kleurrijke foto’s, die hier en daar wat overmatige verzadiging in kleur vertonen. Ook wil de autofocus wel een zorgen voor een donkere foto, hetgeen te verhelpen valt door via een tikje op het scherm de focus naar een ander plek te verleggen hetgeen de hele belichting verbeterd. Als je dat trucje éénmaal onder de knie hebt is er zijn er prima kiekjes met de S20 te schieten. De frontcamera doet het prima voor Skype en videobellen in het algemeen, en je kan er een selfie mee maken die nog net social media-waardig is. Zoals gewoonlijk vindt je wat voorbeelden van foto’s die met de Nomu S20 geschoten zijn onder aan deze review terug.
IP68 CERTIFICERING EN STEVIGHEID
Zoals reeds eerder vermeldt valt de Nomu S20 in de categorie outdoor-telefoons of rugged phones. En als een fabrikant beweert dat zijn toestel tegen water kan, dan vinden wij het erg leuk om deze claim op de proef te stellen. Om deze reden hebben wij de Nomu S20 dan ook tijdens het afspelen van een leuk muziekje het water ingegooid. De volledige resultaten van deze test zullen we je binnenkort in de video-review van de Nomu S20 laten zien. Voor nu is het voldoende te melden dat het toestel de test zonder problemen heeft doorstaan en dat het water mooi buiten de poortjes is gebleven.
Ook de
schokbestendigheid van de Nomu S20 is getest doordat het toestel tot 2 keer toe
flink op de grond “viel” (oké oké, ik geef toe dat ik een handje heb geholpen)
zonder dat er ook maar iets van een beschadiging te zien is. Al moet ik zeggen
dat ik de Homtom HT20 Pro die ik eerder testte met een geruster hart uit mijn handen liet
kletteren. De schokbescherming van de Nomu S20 is in vergelijking met de
grovere rugged toestellen natuurlijk slechts miniem. Toch heb je een veilig
gevoel op zak met de S20 en zal hij in het dagelijkse gebruik menige situaties
overleven, waarin een andere telefoon het allang had begeven.
CONCLUSIE
Voor de prijs van ongeveer 130 euro weet Nomu met de S20 een bijzonder stijlvolle rugged smartphone te leveren met een premium feeling, stock android en een waanzinnig geluid! Ik zou alvorens een Samsung Active of een Sony Aqua te overwegen, toch eerst eens richting de Nomu S20 kijken. Als je er voor dat geld dan ook nog eens een snellader bij krijgt kun je wat ons betreft spreken van een goede deal!
Dan volgen hier nog een aantal foto's die met de camera van de Nomu S20 gemaakt zijn:
Reacties
Een reactie posten