Doorgaan naar hoofdcontent
Is dit de toekomst? Zelfherstellende schermen op je smartphone!
Zwitserse onderzoekers ontwikkelen een concept dat moet leiden tot een touchscreen dat zichzelf kan herstellen van krassen. De techniek werkt met een polymeerlaag over het scherm. De moleculen zetten uit onder ultraviolet licht.
De polymeerlaag, een kunststof, zit als vaste stof op een touchscreen, maar wordt vloeibaar als ultraviolet licht op het touchscreen wordt geschenen. Daardoor gaat het materiaal in de kras zitten. Vervolgens wordt de stof weer vast als het ultraviolette licht weer wordt uitgeschakeld, waarna de kras gerepareerd is.
Het onderzoek wordt gedaan door de Universiteit van Freiburg en het Adolph Merckle Instituut. Daarnaast verstrekt het Amerikaanse leger geld voor het onderzoek naar de zelf-herstellende materialen. Er zijn volgens de wetenschappers niet alleen militaire toepassingen, maar ook touchscreens van smartphones kunnen profiteren van de techniek.
Het idee om een vaste stof vloeibaar te maken voor zelf-helende eigenschappen is niet nieuw. Al enkele jaren geleden presenteerde chemiebedrijf Bayer een verf die zichzelf kan herstellen op basis van hetzelfde principe. Dat kon niet worden toegepast op touchscreens, maar wel op autolak en muurverf. Inmiddels zijn er ook al een aantal smartphone bedrijven die een soortgelijk materiaal gebruiken op de behuizing van hun toestellen o.a. LG en Oppo zijn hier mee aan het experimenteren. Of je gaat gewoon voor een rugged smartphone en je hoeft je al bij voorbaat niet druk te maken om een krasje of een barstje.
Reacties
Een reactie posten