Verbazing zonder Grenzen: Edge-to-edge scherm, high end specs: minder dan 220 euro!!!

"Your Vision Has No Border" is de slogan die het Chinese Ulefone voor hun nieuwste vlaggenship heeft bedacht. En deze blijkt goed gekozen! 


Ulefone is misschien een smartphone-merk waar je nog nooit van heb gehoord, maar het bedrijf heeft zeker al een paar bijzonder mooie en zeer  aantrekkelijke geprijsde telefoon uitgebracht in de afgelopen jaren. Onder andere de Ulefone BeTouch 3, de Ulefone Power en de onverwoestbare Ulefone Armor (IP68 en schokbestendig) . Wat ook wel interessant is, is dat in tegenstelling tot sommige andere Chinese smartphone producenten, ze vooral op samenwerking zijn gefocust voor de internationale verkoop van hun toestellen, waardoor het makkelijker word om voor westerse consumenten een telefoon aan te schaffen via een degelijk en betrouwbaar kanaal. Begin Mei 2017 begon de voorverkoop van de Ulefone Future een smartphone die  van uitblinkt in de combinatie kwaliteit, design en prijs. 

Het toestel komt standaard met 32 GB opslag en maar liefst 4 GB aan RAM geheugen. De smartphone komt in een eenvoudige zwarte doos met daarop in het zilver merknaam en naam van de telefoon, 'FUTURE'. In de doos vinden we een rode binnendoos met daarin uiteraard de telefoon zelf, maar ook een Engelstalige handleiding, een screenprotector, een transparant rubberen bumperhoesje, een SIM-pin, die tevens dienst doet als afsluiting van je 3.5 mm jackplug, de oplader met bijbehorende kabel. Het gaat hier om een Type C USB kabel. Oordopjes/headset  zitten er niet bij, maar jullie kennen ondertussen mijn filosofie over slechte onderdelen. Ik word er niet rouwig om als ze niet mee worden geleverd.


Ulefone  heeft toestellen met een meer dan een degelijke bouw uitgebracht in het verleden maar ook de “Toekomst” ligt prettig in de hand. De Future heeft net als veel andere toestellen tegenwoordig een aluminium body om hiermee een meer 'premium' gevoel te geven. Hetgeen bij de Future zeker gelukt is. Naast het “gevoel” is het natuurlijk ook gewoon een feit dat een metalen behuizing steviger is.De achterkant van de Ulefone laat veel mensen aan een iPhone denken, de plastic antennelijnen, de camera die een klein beetje uitsteekt en de speakers die aan de onderkant symmetrisch uitgelijnd zijn. Ik denk dat we gewoon eens moeten ophouden Apple of Samsung als meetlat te gebruiken, en vind de achterkant van de Future zeker geen iPhone kopie.


Aan de voorzijde is het toestel voorzien van een frontcamera, speaker, microfoon en natuurlijk het bezelloze 5.5 inch scherm. Aan de rechterkant vind je de volume up/down, de power knop en de fingerprintscanner. Er zijn weinig toestellen op de markt met een zijdelings geplaatste scanner en daar is natuurlijk een reden voor, je scant natuurlijk maar een fragment en herkenning kan dan soms even haperen.  Aan de linkerkant van het toestel is ruimte gemaakt voor de sleuf waar de SIM tray terug te vinden is. De achterkant is voorzien van een dual LEDflits en de hoofdcamera. Aan de bovenkant zien we enkel de 3,5mm jack voor je headset.Op de onderkant zit een type C 3.0 aansluiting. 


Ulefone gebruikt vaak verschillende displays voor diverse toestellen. Ze staan er om die reden om bekend dat ze veel functies hebben ingebouwd om het scherm toch naar eigen wensen in te stellen. Zo is er brightness level, 'eye defender', colors & contrast, screensaver en natuurlijk ook de standaard optie om het scherm automatisch mee te laten draaien als je het toestel kantelt. De 'eye defender' is een leuke en handige gimmick die vooral bedoeld is voor mensen die veel lezen op hun mobiel of graag hun ogen willen beschermen tegen het blauwe licht. Hierdoor word het blauw gefilterd en word het scherm iets geler waardoor het rustiger voor de ogen is om lang te lezen. Ook hebben ze een sterkte knop ingebouwd waardoor je zelf kan bepalen hoe 'geel' het scherm word en bij welke apps deze functie ingeschakeld kan worden. 


Ook heeft Ulefone een functie genaamd 'Picture Mode' ingebouwd die je de mogelijkheid biedt om behalve de kleuren van het scherm ook de 'automatic contrast', 'increased contrast' en standaard modus in te stellen waardoor het scherm verder is in te stellen naar eigen behoefte. Het display is 5.5 inch groot, heeft een resolutie van 1920 x 1080 (FHD) en het betreft een in-cell LTPS paneel dat in staat is 24-bits (26M) kleuren weer te geven. Het scherm heeft tevens Corning Gorilla Glass 3 bescherming en kan dus tegen krassen en een stootje. Volgens Ulefone zijn de kijkhoeken goed en dat blijkt in de praktijk ook geheel te kloppen. Daarnaast zijn er geen bezels meer te bekennen, althans deze zijn als het ware helemaal afgebogen en in de behuizing gelegd waardoor je ze niet ziet. Wanneer het toestel op zijn rug ligt kan je het scherm nog steeds gemakkelijk ontgrendelen door de optie 'double tap to wake'. Ook is het display lekker helder zoals je hieronder kan zien en is er een pre-installed screenprotector op de telefoon te vinden. Deze heb ik er gelijk afgehaald omdat er Corning Gorilla Glass 3 op zit en ik liever het scherm zelf test dan over een protector heen te glijden.


De Ulefone Future draait bijna standaard Android en dat is ook te merken aan bijna alles. Zoals je in onderstaande foto ziet is het menu bijna hetzelfde als bij Stock Android. Bij ontvangst van de telefoon zijn er geen 3rd party apps te vinden, en is van de 32 GB nog ongeveer 25 GB over voor de gebruiker om zelf apps te installeren en bestanden erop te zetten. Hier kunnen veel andere fabrikanten nog wat van leren, door een aantrekkelijk prijs te vragen zonderhet teostel vol te proppen met ongevraagde, gesponsorde content.Om de telefoon goed te laten werken, het geheugen aan te sturen en de telefoon vloeiend te laten lopen is er een chipset nodig. In de Ulefone Future is dat de MediaTek MT 6755 die ook bekend is onder de naam Helio P10 draagt. De processor heeft 8 Cortex-A53 kernen welke een kloksnelheid oplevert van 1.95GHz en grafisch wordt ondersteund ARM Mali-T860 GPU. Dezelfde processor is onder andere terug te vinden in de Sony XA.


De MT6755 ondersteund geen opnames voor videos in 4K, maar de chipset geeft je wel de mogelijkheid om in 1080p videos op te nemen met een stabiele 30FPS rate. Wat betreft de connectiviteit van deze chip, is het mogelijk om met categorie 6 LTE te internetten, hetgeen staat voor 300 Mbps/50 Mbps download/upload, waardoor je met genoeg snelheid over het draadloze netwerk kan internetten. Net als bij veel andere Chinese toestellen, is het ook hier mogelijk om zelf het geheugen uit te breiden met een MicroSD kaartje dat tot 128GB ondersteunt. Ook ondersteund de Future de dual-band Wi-Fi, a/b/g/n/ac en Wi-Fi Direct, maar ook de 5-Ghz Wi-Fi. Daarnaast is 'Wireless screen mirroring' beschikbaar via het Miracast protocol. Eenmaal de Chromecast thuis ingesteld te hebben is het gemakkelijk om content naar de TV te streamen.


De fingerprintscanner: Bij veel toestellen is het zo dat je eerst het toestel moet ontwaken, waarna pas de scanner werkt. Bij de Ulefone kan je gewoon je vinger tegen de scanner aanhouden zonder dat het scherm aan is en binnen 0.1-0.2 seconde is de telefoon ontgrendeld. 
De Ulefone Future is uitgerust met een 16MP  Samsung-sensor F/2.0 Aperture, Dual-tone flash camera. En deze camera presteert uitstekend! Er zijn instellingsmogelijkheden, zo is het bijvoorbeeld mogelijk om zelf de sluitertijd, witbalans-waardes en andere zaken zelf in te stellen.Zelfs in het donker, en extreme licht-donker omstandigheden zoals festivals, vuurwerk en dergelijke blijkt de camera van de Ulefone Future beter te presteren dan welke andere smartphone camera in vergelijkbare prijsklasse. 


Aangezien steeds meer telefoons en andere devices usb type-c ondersteunen, heeft Ulefone zoals eerder besproken dit ook hier toegepast. Vanwege het feit dat er gebruikt word gemaakt van USB 3.0 laad de telefoon super snel op, en duurt het ongeveer 1 uur en 20/25 minuten om van 0% naar 100% te gaan.Dit zorgt ervoor dat je het toestel het merendeel van de tijd kan gebruiken en geen vervelende onderbrekingen aan de lader meer hoeft te door staan. Altijd prettig. Met een batterij grootte van 3090 mAh presteert over het algemeen erg goed, al zijn er wel een aantal kanttekeningen te plaatsen bij de batterij / software. Zo is er te zien dat de batterij een plotselinge duik neemt, maar ook dat wanneer een applicatie stroom blijft vreten, deze niet uit zichzelf stop word gezet. Zelf kan hier ook het een en ander aan gedaan worden door bijvoorbeeld de 'battery saver' in te stellen. Dit is vergelijkbaar met de 'stamina mode' van bijvoorbeeld Sony, zodat je in geval van nood langer met de batterij kan doen. 


De benchmarkscores: De Ulefone Future scoort op alle vlakken hoger dan de Meizu M3 Note, welke precies dezelfde processor heeft maar lager geklokt is. Ondanks alle benchmarks is het natuurlijk ook belangrijk hoe snel het toestel aanvoelt, iets wat niet in nummers is uit te drukken. Het apparaat is gewoonweg snel, en zonder lags te gebruiken. Applicaties starten snel , games lopen soepel en vloeiend en multitasken is een genot. 


Tot conclusie kun je denk ik wel zeggen dat de Ulefone Future een erg solide smartphone is en zal het zeer moeilijk zijn om deze te kunnen verslaan in de prijsklasse onder de 220 euro. Waarom? Tel de feiten bij elkaar op : een indrukwekkend edge-to-edge scherm, een forse  4GB RAM en een goede camera aan boord.

Pluspunten

+ Bezelloos en FHD resolutie+ Ruime 4GB ram+ 'Stock Android 6.0+ Nachtfoto's en video’s zijn beide bijzonder  indrukwekkend+ Type-C werkt snel en batterij word snel opgeladen+ Ondersteund veel (en ook alle NL) 4G bandenZeer handzaam formaat, metaal voelt degelijk+ Uitstekende prijs/kwaliteit ratio, veel accessoires gratis erbij + pre-installed screenprotector

Minpunten

- Selfie camera stelt niet scherp, is ook niet handmatig scherp te stellen- Side-mounted fingerprint scanner minder accuraat vergeleken met andere toestellen


Mijn Eindcijfer 9/10



Reacties