De Umidigi Z1 Pro: De "Flagship" illusie

Wellicht is het je opgevallen dat Mercury View Mobile nog geen aandacht heeft besteed aan het nieuwe "vlaggenschip"van Umidigi, de Z1 Pro. Welnu, in dit artikel ga ik jullie uitleggen wat daar de reden van is en sterker nog: waarom het predicaat "vlaggenschip" volgens onze opinie niet ééns van toepassing is op deze nieuwe smartphone van het Chinese merk. 

We hebben reeds eerder geschreven over de ietwat vreemde bedrijfsvoering van Umidigi, maar de manier waarop het bedrijf nu handelt verdient het volgens ons wel om aan de kaak gesteld te worden.
De mooie beloftes op hun gelikt uitziende website, hun fors opgezette marketing campagnes geven namelijk de indruk dat Umidigi hard op weg is de volgende Huawei of Xiaomi te worden. Helaas blijkt dat in de praktijk tegen te vallen en ondanks dat het bedrijf keer op keer premium materialen en geweldige designs gebruikt om hun toestellen te fabriceren kom je als klant vaak bedrogen uit. 
Het probleem is vaak niet de bouw of het ontwerp maar de software, de slechte afstemming van de besturing met de hardware en het volledige gebrek aan customer care of service. Is er een probleem of heb je een vraag reageert het bedrijf meestal gewoon niet, en als je dat zat bent en je wat doordringender om antwoord vraagt wordt je uitermate onbeleefd afgesnauwd en krijg je te horen dat je niets anders moest verwachten, je hebt immers met een kleine telefoonfabrikant van doen!



Dus...  aan de voorkant, op hun website zijn ze de beste, meest vooruitstrevende, professionele smartphone-ontwikkelaar in heel China. En aan de achterkant, als de klant éénmaal zijn geld uitgegeven heeft en gewoon verwacht dat een toestel doet wat het hoort te doen, roepen DEZELFDE mensen ineens dat ze te klein zijn en je daarom maar begrip moet hebben voor traag verschijnende updates [die ipv van je systeem te verbeteren je telefoon compleet in de war sturen of zelf volledig bricken!] En niet bij één model.. nee, dit is een terugkomend essentieel probleem bij Umidigi. En dat is logisch, want in plaats van een toestel geheel af te werken en te perfectioneren vóór het verkocht wordt, gooit Umidigi het al veel te vroeg op de mark. En toegegeven, er zijn meer bedrijven, inclusief Apple en Samsung die dat doen, alleen dan komen er OTA updates uit met patches en fixes en wordt dat probleem opgelost. Helaas is Umidigi tegen die tijd alweer bezig met het maken en promoten van hun volgende "vlaggenschip". Ik heb het hier niet over jaren, maar over een tijdsbestek van enkele maanden. Wat er dus feitelijk gebeurd is dat Umidigi zijn klanten gebruikt als een soort beta-testers, maar ze daarvoor wel de volle mep mogen betalen. Dat is eeuwig zonde van een bedrijf met zoveel potentie als Umidigi. Maar dat is met de Z1 Pro niet ons enige bezwaar. Om je nieuwe toestel een "vlaggenschip" te mogen noemen, zou het volgens ons toch aan een aantal criteria moeten voldoen. Laten we eens een nadere blik op de Umidigi Z1 Pro [van bijna 300 euro] werpen.





Een flagship model, de ster van elk telefoonmerk, zo zou je zeggen, zou het toonbeeld van je kunnen en technisch vernuft moeten zijn. Het uithangbord van je bedrijf. En wat dat betreft schiet de Z1 Pro wat ons betreft jammerlijk tekort. En de meest belangrijke reden hiervoor is wel de processor waarvoor Umidigi gekozen heeft. OK, de snapdragon-processoren zijn momenteel niet het makkelijkst te krijgen, en ondanks dat we er met zijn allen op wachten is de Mediatek X30 processor nog niet uit. Maar wat doen ze bij Umidigi? Gaan ze voor, the next best thing, en de razendsnelle X27 decacore processor die ook de Umi Z en de Umidigi Z Pro aanstuurden? Nee! Oké zal je denken, dan hebben ze voor een beter energiebeheer en een iets langere accuduur gekozen en zijn voor de iets tragere, maar ook iets zuinigere X20 gegaan...? Nope! Zelfs niet de P25 die zelfs in de Doogee Mix voor 150 euro zit..Nee Umidigi heeft bedacht de Mediatek Helio P20 uit de mottenballen te halen en in de Z1 Pro te stoppen. Dit resulteert dus in een Vlaggenschip dat in de AnTuTu Benchmark een schamele 64- a 65.000 punten weet te scoren. Er zijn toestellen van rond de 100 euro die dat halen. 

Om dit alsnog in een flagship-sausje te kunnen vermarkten heeft het bedrijf gekozen om de Z1 Pro te voorzien van maar liefst 6GB aan RAM geheugen.. Even serieus Umi... jullie hangen 6 gig RAM aan een Helio P20 processor? Dat is natuurlijk alleen maar omdat het stoer en goed klinkt en leuk staat op de doos. Voor de rest is 6GB RAM geheugen voor deze telefoon een complete 'overkill' en bevordert het de snelheid van het toestel ook totaal niet! Je hebt er dus  niets aan. Maar daarmee is de kous nog niet af!




Het volgende fiasco van de Umidigi Z1 Pro is zijn camera. In deze tijd kun je je afvragen of een 13 megapixel camera op een vlaggenschip niet wat minnetjes is. Zelfs al is het een dual-camera set up en zit er nog een 2e (volgens Umidigi) 5MP camera naast. Het vreemde van die tweede camera is echter dat er weinig tot geen verschil aan je foto's te zien is als je hem afdekt. Dat vinden we op zijn zachtst gezegd vreemd en dat leidt ons ook tot de serieuze vraag of die tweede camera wel daadwerkelijk functioneel is of slechts een gimmick om de klanten te geven wat ze willen?  Overigens is de fotokwaliteit van de camera behoorlijk 'underwhelming" en overtreft zelfs de Umidigi C Note (hun budgetmodel) dit "vlaggenschip" qua fotokwaliteit. En als je weet dat ze dus gebruik maken van dezelfde Samsung-sensor zal het niet aan de sensor liggen, en is er dus wéér een Umidigi afgeleverd met slordige, onafgewerkte software. De foto's missen iedere vorm van leven, vallen donker uit en er is een enorm gebrek aan detail, de dynamic range is ook ver onder de maat. Videobeelden schieten met de camera van de Umidigi Z1 Pro is nog erger, er is geen beeldstabilisatie, en nog belachelijker voor een "vlaggenschip" er is geen doorlopende auto-focus in de videostand. Dit betekent dus dat je telkens als je de camera beweegt of op iets anders richt, je eerst op het scherm moet tikken om zo handmatig scherp te stellen. Dit is natuurlijk gewoon onacceptabel voor een toestel dat bijna 300 euro moet kosten. Volgens Umidigi zelf komt het allemaal goed en moet de software "gewoon nog even ge-finetuned worden" en zullen de komende paar OTA updates het allemaal oplossen. Het kan aan mij liggen, maar zou je dat dan niet eerst doen ALVORENS je toestel op de markt te brengen Umidigi? Overigens een snelle blik op het gebruikersforum van Umidigi zelf toont aan dat het ook iets makkelijker en mooier door Umidigi wordt voorgespiegeld dan het in de praktijk werkt. De eerste update [bedoelt om het toestel BETER te laten functioneren] heeft er bij tal van klanten juist voor gezorgd dat het toestel volledig gecrashed is! En helaas, de beloofde verbetering blijft uit, het bedrijf zelf reageert uitwijkend en beantwoord de meest prangende vragen gewoon niet. En de klant die blijft volharden krijgt gewoon botweg te horen dat ie het waarschijnlijk fout heeft gedaan en er geen verstand van heeft!

Na dit soort faalacties zou men dus verwachten dat het Umidigi Team nu koortsachtig aan het werk is om te zorgen dat het toestel dat ze voor bijna 300 euro verkopen optimaal gaat werken... maar helaas: wat blijkt, de Umidigi Crystal, de Umidigi S, de Umidigi C en de Umidigi S2 Pro worden allemaal nog DIT JAAR uitgebracht! Er zal dus weinig tijd overblijven om aandacht en mankracht te richten op het fixen van de bugs en problemen in de reeds uitgebrachte modellen. Van oudsher is rood ook een kleur die gevaar symboliseert. Wat dat betreft is de (overigens schitterend ogende) rode body van de Z1 Pro wellicht wel goed gekozen. Die body, daar is overigens óók nog wat mee aan de hand. Umidigi gaat er namelijk nogal prat op dat ze de dunste telefoon met een 4000mAh accu ter wereld uitgebracht hebben. Met een "dikte" van slechts 6.95 millimeter! Toegegeven ... dat klinkt fantastisch. Maar kennelijk schat Umidigi zijn potentiële klanten niet zo heel hoog in, en vergeten ze dat er reviewers zijn die verder kijken dan hun neus lang is. Of dat reviewers tegenwoordig óók in het bezit zijn van de juiste digitale meetapparatuur. Onze meter, die prima gelijk valt met elke liniaal en geo-driehoek die er is, is kennelijk ook op slag in de war geraakt van de sexy rode kleur van de Umidigi Z1 Pro. Hij geeft namelijk geen 6.95 mm aan maar ruim 7.6 mm en zelfs 7.9 mm bij de camera! Dit is dus gewoon misleiding. Een kwalijke zaak mijns inziens. Hierdoor getriggerd gingen we nog wat verder op zoek, en kwamen erachter dat, net als bij Bluboo en hun S1 "foto samples" de zogenaamde camera-samples die van van Umidigi voorgeschoteld kregen, en die óók op hun website terug te vinden zijn, niets anders zijn dan stock-foto's, waarschijnlijk met een professioneel fototoestel geschoten. Hier volgen een paar pijnlijke foto's die door onze collega's van GizChina daadwerkelijk met de Z1 Pro gemaakt zijn, overbelicht, weinig contrasten of juist teveel en een lachwekkend "bokeh" effect dat óverduidelijk gewoon softwarematig is gecreëerd. Niks dual camera!





Dus als we even samenvatten: De Umidigi Z1 Pro is dikker dan geadverteerd, heeft een camera aan boord die slechter is als op menig toestel rond de 70 euro, heeft een middelmatige processor aan boord die ongeveer de helft van de rekenkracht oplevert dan de gemiddelden van andere vlaggenschip-toestellen, zit vol met kinderziektes en software-bugs en de OTA update die die behoorde op te lossen, liet toestellen uitdoven als kaarslichtjes. En dat alles voor de prijs van slechts 279 tot 299 euro! Maar: Hij is wel in een geweldig metallic rood te krijgen! Ons advies, koop voor minder geld een vlaggenschip van een ander merk, of wellicht zelfs één van vorig jaar [meer daarover in ons volgende artikel overigens!] maar loop in een grote, wijde boog om de Umidigi Z1 Pro heen. En heb je hem toch al besteld terwijl je dit artikel leest? Ons advies is ingepakt laten en onmiddellijk retourneren, aangezien het aangekochte artikel NIET voldoet aan de beschrijving, zou je bij marktsites als AliExpress, Banggood en Gearbest dus onmiddellijk je geld terug moeten krijgen. Sja dáár hadden ze even niet aan gedacht bij Umidigi. Hopelijk komen ze nog met een betere update, en gaan ze nou eens wat meer toestellen als de Max en de C-Note 1 en 2 uitbrengen. Toestellen die doen wat ze beloven en dat zonder dat erover gelogen moet worden.

Tot zo ver onze mening over de Umidigi Z1 Pro!

Reacties