Leagoo M8 Huge View: Goedkoop en Gigantisch!

Eigenlijk zou deze review gaan over de Leagoo M8 Pro, maar door een foutje bij de distributie is het dus de iets oudere M8 HV geworden. Dus....Vandaag gaan we een kijkje nemen naar de Leagoo M8 Huge View! Een smartphone met de enorme schermgrootte van 5.7 inch. Ik denk dat de Leagoo M8 ook één van de goedkoopste toestellen ter wereld is met dergelijk display formaat. Het toestel is namelijk zo rond de 80 euro al te verkrijgen. Laten we eens kijken wat je voor dat geld krijgt:


De Leagoo M8 zit om te beginnen al in een doos verpakt die eigenlijk op geen enkele manier verklapt dat je met een absoluut budget-toestel te maken hebt. De doos is stevig en in full-colour hoogglans bedrukt. En het toestel en de accessoires zitten er stevig, veilig en goed in verpakt. Je krijgt naast het toestel en oplader óók gewoon oordopjes bij Leagoo. Over de kwaliteit valt te twisten, maar ze zitten erbij en dat is best aardig voor een toestel van onder de 80 euro.




ONTWERP  EN SCHERM

De Leagoo M8 verbaasde me enorm toen ik hem uit de verpakking haalde. Iets wat namelijk meteen opvalt is dat het toestel is gefabriceerd met een enorm gevoel voor detail en afwerking. Toegegeven de M8 is zeker niet licht, hetgeen je ook niet verwacht van een toestel met een flink metalen frame, een gigantisch 5.7 inch display en een goeie accu, denk ik dan. Maar het ziet er allemaal bijzonder gelikt uit, het metaal van het frame is aan de randen hoogglanzend gepolijst en mat er tussen in, hetgeen echt stijlvol uitziet. de bezels zijn ook zeker niet overdreven groot en ook aan de boven en onderkant van het scherm is er niet nog heel veel telefoon. Het feit dat Leagoo gekozen heeft voor on-screen navigatie buttons in plaats van capacitieve buttons heeft daar natuurlijk wel wat mee te maken. De achterkant oogt als gebrushed metaal onder een glaslaagje, maar het is gewoon plastic. 





Toch voelt en oogt het goed, ook het ovalen uitsteeksel op de achterkant van de M8, die ruimte biedt aan de 13MP camerasensor en de fingerprintscanner luit mooi aan en is in dezelfde metaal kleur uitgevoerd die we ook rond de rand terugvinden. Het toestel oogt zeer ZEKER niet als de budget toestelletjes die je hier bij de telecomboer voor 80 euro in de handen gedrukt krijgt. Het 5.7 inch scherm met een Gorilla Glas 4 HD (1280x720p) resolutie die natuurlijk wat beter had gekund juist omdat het scherm zo groot is. Toch heeft de M8 een prima beeld en ook de schermhelderheid valt niet tegen, ook niet als er eens een keer wat zon op je scherm komt. De kijkhoeken van het scherm zijn ook dik in orde en kleuren worden levendig en krachtig weergegeven. Wil je zelf nog wat aan de kleurtemperatuur veranderen of de contrasten nog wat optimaliseren dan kan dat met het standaard meegeleverde MiraVision. Je zou dus kunnen stellen dat het toestel zeker niet tegenvalt van de buitenkant. Maar hoe is het onder de kap gesteld? Nou laten we eens verder kijken.





HARDWARE

Daar vinden we bij de Leagoo M8 een MT6580 Quad-Core 1.3 GHz ARM Cortex-A7 chipset van
MediaTek, dat is natuurlijk niet de nieuwste processor, maar voor je gewone alledaagse dingetjes is er prima mee te werken, grafische ondersteuning komt van een ARM Mali-400 MP2 chipset. Verwacht dus niet dat je de nieuwste, zwaarste spelletjes op de hoogste grafische kwaliteit kan spelen, maar tot mijn grote verbazing was gamen op medium kwaliteit prima te doen en zonder missende frames. Erg fijn dus. De M8 heeft 2 GB aan RAM geheugen en dat is gewoon te merken. 







Je hebt verder 16GB interne opslag en die kun je nog uitbreiden tot 32GB met een SD-kaart.  Dan hebben we nog de sensor op de achterkant, bedoelt om het toestel te ontgrendelen met je vingerafdruk. En net zoals dat wel bij meer Chinese budget toestellen het geval is functioneert deze uiterst eigenwijs d.w.z. vooral als hij er zelf zin in heeft. Dan even een paar keer uiterst accuraat dan weer een keer of 6 achter elkaar gewoon niet. Apart, eigenwijs ding dus. Wat ook bij de vingerafdruk scanner in de buurt is aangebracht is de dual LED flits die het uitstekend doet en een mooi licht geeft. En boven de LED flits vinden wij de camera. (Er is ook een iets nieuwer Pro Model met een dual camera) in dit geval hebben we het model met de enkele 13 MP camera aan de achterkant maar daarover straks meer.Aan de voorkant vinden naast de 8MP frontcamera een ambient light sensor, een accelerometer sensor en een proximity sensor die automatisch je scherm uitschakelt tijdens het bellen zodat je oor niet met je instellingen gaat rommelen tijdens een gesprek. Altijd prettig :)
Ook de speaker in de Leagoo M8 stelt niet teleur, er komt een vol geluid uit dat ook flink hard kan.
Al dat moois wordt van stroom voorzien door een forse 3500mAh batterij die gewoon uitneembaar is, en onder diezelfde klep is er ruimte voor 2 simkaarten EN een SD-Kaart, en hoef je dus niet te kiezen of tussen een tweede simkaart of je externe opslag zoals dat bij steeds meer modellen namelijk wel het geval is. Dus ondanks dat de M8 niet met de nieuwste, snelste processor komt is alles prima in orde. Degelijkheid is volgens mij het credo geweest bij dit ontwerp van Leagoo. Daarom geeft ik ondanks de wat tragere MT6580 chipset toch een 7/10 op dit onderdeel.


SOFTWARE

Ook zeker niet onbelangrijk, en in het geval van de M8 met zijn iets oudere processor bijna van levensbelang. En dat is wat Leagoo zelf kennelijk ook wist en mee heeft gewerkt. De Freeme OS-laag van Leagoo (die ze over Android 6.0 Marshmallow heen hebben gelegd) vergt niet te veel van het systeem en is uitermate overzichtelijk. Alles is mooi op elkaar afgestemd en zelfs de camera-software zorgt voor een vloeiende prettige ervaring. Op dit vlak valt er dan verder ook niets opmerkelijks te melden. Alles doet wat het moet doen en dat resulteert erin dat werken met de M8 in het dagelijks gebruik fijn werkt. Ik had echter nog liever gezien dat Android wat meer stock was gehouden maar dat is mijn eigen voorkeur. Mijn cijfer voor dit onderdeel: 7/10






CAMERA'S

Zoals ik eerder al heb geschreven heeft de M8 een 13MP  camera achterop en een 8MP frontcamera. 
Beide schieten echt mooie plaatjes die prima te gebruiken zijn. Ik moet eerlijk zeggen dat ik er totaal geen hoge verwachtingen van had, ervan uitgaand dat je met een 5,7 inch gorilla glas scherm en een 3500mAh accu dan vast wel op dat vlak zou moeten inleveren. Maar niets van al dat!

Naast het feit dat de M8 prachtige foto's maakt zit er op de camera-software van de M8 iets dat mij enorm amuseerde: Er is namelijk een dual-camera/bokeh functie button. En aangezien we weten dat dit een toestel is met een enkelvoudige camera werkt ie fantastisch. Er wordt softwarematig een blur op de foto gecreëerd die een gedeelte scherp houdt. Het resultaat is dus EXACT hetzelfde dan het resultaat dat ik had met de dual-camera toestellen tot nu toe. Dit leidt toch ernstig tot de vraag of die hele dualcamera optie in de budget-telefoon niet meer een soort gimmick is. Begrijp me niet verkeerd, natuurlijk zijn er toestellen die optimaal gebruik maken van de tweede camera, maar veel is ook te danken aan de software. Dezelfde software die Leagoo je vrolijk mee levert ook al heb je de single camera versie! Ik keur het goed! De dynamic range valt bij hele extreme licht-schaduw situaties een heel klein beetje tegen, maar het totaalbeeld dat ik van de camera's op de M8 heb gekregen is bijzonder tevredenstellend. Ik geeft dan ook een 8/10. Uiteraard zul je aan het eind van deze review weer een aantal foto's terugvinden die met de Leagoo M8 zijn gemaakt.


BATTERIJ

De 3500 mAh batterij die in de Leagoo M8 zit is natuurlijk voor een groot deel de "boosdoener" achter het gewicht van het toestel. Nu moet ik eerlijk zeggen dat ik er op zich geen probleem mee heb een toestel te hebben dat ietsje zwaarder is, het voelt stevig in je handen en het heeft meestal tot gevolg dat je toestel ook langer dan één dag op een lading mee kan. Zeker zonder snellaad-functie (wat verwacht je, voor onder de 80 euro) zou het wel prettig zijn om de dag met één lading door te komen. En ondanks ik ervan overtuigd ben dat zo'n 80% van de gebruikers dat ook prima zal lukken, vind ik het wel nodig om te vermelden dat, als je dus net zoals ik een heavy user bent,  je toch kunt verwachten het toestel zo tegen de avond weer even aan de lader te moeten hangen. Op zich vind ik dat wel jammer, maar het is ook niet ernstig storend. Al met al houdt de accu zijn lading goed en nogmaals met gemiddeld gebruik haal je makkelijk één tot anderhalve dag met een volle lading. Voor de energie-verdeling en de batterij geeft ik dus een 6.5/10 (met snellaad-optie of een ietwat betere optimalisatie had dat makkelijk een 7 of zelfs een 7.5 kunnen worden overigens)


CONNECTIVITEIT

De Leagoo M8 is een 3G toestel, hetgeen dus betekent dat je ook niet hoeft te onderzoeken of jouw frequenties erbij zitten of niet (om het van de positieve kant te bekijken). Nou moet ik eerlijk zeggen dat de snelheid van de modem aan boord van de M8 ook op 3G niet teleurstelt en ik niet echt heel veel verschil merkte met de Vernee Thor op 4G die ik ernaast had gelegd. Sure, die was sneller, maar liefst een hele tiende van een seconde, dus je afvragen wat daar het voordeel van is in het dagelijks gebruik. Met downloaden van bestanden merk je het verschil natuurlijk wel degelijk, maar al met al vond ik het prima te doen het bereik en de ontvangst van zowel WiFi als 3G zijn geweldig en valt er ook daar niets over te zeggen. Wil je overigens wel 4G dan is dat voor een meerprijs van ongeveer 10 euro te regelen door de M8 PRO te kiezen. Dan krijg je niet enkel 4G, maar ook een dubbele camera achterop en de iets snellere MT6737 processor. De standaard M8 geef ik echter voor connectiviteit een 7/10.


EINDCONCLUSIE


De Leagoo M8 is een prachtige smartphone met een goede afwerking voor iedereen die graag een groot scherm zoals we dat van de Note serie kennen wil, maar niet al de 10.000 functies nodig heeft. Waarom zou je er dan wel voor betalen. Voor normaal gemiddeld gebruik werkt de M8 soepel en kan zelfs een beetje multitasken wel hebben. Met downloaden is het wel een geduldoefening, maar dat doet niet af aan de kwaliteit. Men weet immers dat het een quadcore toestel met 2GB RAM is en geen vlaggenschip. Qua uiterlijk zie je dat dan weer niet. De Leagoo is een lust voor het oog en ligt erg prettig in de hand, en de camera's maken echt leuke foto's, die uiteraard net zoals dat bij veel toestellen het geval is wat minder van kwaltiteit worden bij minder licht. Toch komen er toch ook in de donkerdere situaties nog wel redelijke foto's uit de M8. Het in-call geluid is luid en duidelijk voor beide kanten en de speaker geeft een prettig vol en behoorlijk hard geluid. ik geef dit toestel (let wel: in zijn klasse!) een uiteindelijk cijfer van 8/10 en denk dat de M8 Pro met gemak de 9/10 zou halen.


En dan tot slot... zoals altijd:

DE FOTO SAMPLES!



















Reacties