Uhans gaat de strijd aan met de Xiaomi Redmi Note 4

Niet alleen Gretel, maar ook andere Chinese smartphone fabrikanten hebben de gewoonte om bepaalde modellen als rechtstreekse "rivalen" voor toestellen van de concurrentie uit te brengen en deze dan ook schaamteloos met elkaar te vergelijken. Als reviewer hou ik daar natuurlijk bijzonder van. Het Chinese Uhans heeft op deze wijze zijn laatste twee toestellen gelanceerd en geplaatst tegen de nummer 1 concurrentie in die klasse. Met hun Uhans Note 4 (weer een absolute pluim voor de originaliteit in naamgeving) is het al gauw duidelijk dat ze met de Xiaomi Redmi Note 4 (he da's toevallig ;) ) willen gaan concurreren.  


Laten we eens kijken of dat een reële gedachte is van Uhans, die nogal onverwacht ineens met de aankondiging van de Note 4 op kwam draven. Zo op het eerste gezicht lijkt de smartphone klasse ontworpen en komt-ie met al de feature die je als smartphone gebruiker nodig hebt en die we inmiddels ook gewend zijn geraakt van toestellen uit de middenklasse. Uhans laat weten dat behalve aan het ontwerp ook veel tijd is besteed aan het ontwikkelen van een toestel dat een lang mee kan op één acculading. We zien ook hier weer dat accu-capaciteit steeds belangrijker wordt voor de moderne consument.




Ik vind het zelf altijd wel een beetje grappig als een bedrijf beweert dat ze zoveel energie hebben gestopt in het ontwerp terwijl het resultaat bijna 1 op 1 op een ander bekend toestel lijkt. Umidigi riep dat immers ook over de C-Note, die bijna niet van Apple's iPhone te onderscheiden is. En ik kan gewoon niet anders dan beweren dat het aan de buitenkant in eerste instantie gewoon lastig te zien is of je met een Redmi Note 4 of met de Uhans Note 4 te maken hebt. Beide toestellen zijn gemaakt in een high gloss metalen CNC geproduceerde body, beide hebben een vingerafdruk-scanner aan de buitenkant en een tweekleurige flits. Het enige duidelijke verschil is de locatie van de volume- en de aan- en uitknop. En het zal je dan ook niet verbazen dat beide toestellen voorzien zijn van een 5.5 inch HD IPS Scherm voorzien 2.5D bewerking.




Onder de kap worden de verschillen echter al sneller duidelijk. Uhans heeft als aandrijving gekozen voor een MediaTek MT6737 chipset met een kloksnelheid van 1.3Ghz. Als je daar de Snapdragon 625 van de Xiaomi tegen over zet snap ik niet waarom ze bij Uhans niet de net wat pittigere 1.5 Ghz MT6737T hebben gebruikt, maar oké. Wat dan wel weer goed staat is dat de Uhans net als de Mi voorzien is van 3GB RAM, 32GB interne opslag en ruimte voor een 128GB SD kaart. Dat ziet er allemaal erg netjes uit moet ik zeggen. En terwijl de Xiaomi draait op Android 6.0 Marshmallow is de Uhans Note 4 voorzien van Android Nougat, de 7.0 versie.

Qua batterij heeft de Xiaomi een piepklein voordeel, maar dat is bijna gelijk spel. De gemiddelde gebruiker zal ongeveer anderhalve dag met één volle lading doen is de inschatting van Uhans.
Ook de camera setup van de Uhans Note 4 is gelijk aan die op de Mix (op papier althans). Op de achterkant een enkele 13MP camera met F2.0 aperture en een 5MP frontcamera met beautifier waar de Chinese dames en heren zo gek op zijn. 





Over de prijs wil Uhans nog niet teveel kwijt. Het toestel gaat in ieder geval minder dan 170 euro kosten en dat is natuurlijk redelijk te doen. Aan de andere kant denk ik dat er voor een dergelijk bedrag andere, interessantere toestellen te krijgen moeten zijn. We laten jullie meer weten zodra we iets horen.

Reacties