VKworld Z3310: Betere specs dan Nokia 3310 (2017) zelf!

Imitatie is de hoogste vorm van vleierij, zegt men. En ik denk dat elke liefhebber van mobiele telefonie wel warme nostalgische gevoelens heeft over het merk Nokia. Het van oorsprong Finse bedrijf dat inmiddels druk doende is als een soort phoenix uit zijn eigen as te herrijzen, heeft natuurlijk heel veel betekend in de beginperiode van het tijdperk der mobiele communicatie. 

En er gaat nu, anno 2017, geen week voorbij dat, als ik een nieuw model smartphone aan mensen laat zien, dat er wel iemand roept: "Ze zouden gewoon weer zo'n 3310 moeten uitbrengen, geen gezeik gewoon bellen, en een hele week op één acculading, oerstevig en geen poespas!" Welnu, begin dit jaar heeft het nieuwe Nokia deze wens waargemaakt en een Nokia 3310 (2017 editie) uitgebracht. Het toestel had alle looks en features van de originele inmiddels 17 jaar geleden uitgebrachte 3310, zelfs het befaamde spelletje Snake was aan boord. Natuurlijk waren er ook verschillen, zo heeft de 2017 editie een camera op de achterkant en een iets groter display dan het origineel. Het scherm van de 2017 editie is dan ook in kleur, hetgeen bij de originele 3310 natuurlijk niet het geval was. De renders en de foto's verschenen en mensen waren enthousiast en je kon de nostalgie in de lucht gewoon voelen. Totdat de prijs bekend werd: Nokia vraagt voor dit toestel (met toch wel enigszins "retro"specificaties maar liefst zeventig euro! Voor een feature-phone een pittige prijs. En aangezien de merknaam Nokia inmiddels verkocht was, hield het argument "maar dan heb je wel een Nokia" ook niet echt stand. En het Chinese VKworld zag dit gebeuren, en als grote fans van de originele Nokia 3310 besloot het bedrijf ook een Ode aan de 3310 uit te brengen. En zo ontstond de VKworld Z3310. 





En ja, je zou meteen kunnen roepen dat het hier om een clone gaat, en ondanks dat niemand je tegen zal spreken, is de VKworld in mijn optiek toch net iets meer dan dat. Waarom?

Om te beginnen is de Z3310 voorzien van betere specificaties als de originele 3310-2017, en dat is iets dat je in de hele clone-business natuurlijk zelden tot nooit tegenkomt. Daarnaast  is er echt aandacht besteed aan zowel de materiaalkeuze, de bouw alsook het menu van de Z3310 en dat zorgt ervoor dat je toch echt een nostalgische "Nokia-ervaring" krijgt als je het toestel in je handen hebt. Van het ouderwetse Snake tot toe aan de ons allen nog vers in het geheugen gegrifte Nokia ringtone, aan alles is gedacht. Daarnaast zetten namakers en clone-bouwers of géén merk op hun toestellen of nog erger (en illegaal overigens) de echte merknaam van het origineel. VKworld niet, die zetten met trots hun logo op zowel vóór- als achterkant. En als dat er niet stond, zou je echt telkens opnieuw vergeten dat je geen Nokia vast hebt. Naast Snake is de VKworld Z3310 voorzien van een FM Radio, één van de beste en grootste speakers die er momenteel voor mobiele telefoons te krijgens is, een Opera browser en een facebook applicatie. Aan de onderkant van het toestel vinden we een micro USB poort en een ingang voor je 3.5 mm koptelefoon. Daarnaast is de schermgrootte en de schermkwaliteit beter dan die van het origineel, heeft de Z3310 méér werkgeheugen (32MB vs 16MB RAM ja ja!) en een betere camera (2MP ipv VGA) dan het origineel. En als of dat allemaal nog niet genoeg is heeft VKworld ook nog een eigen gimmick in hun Z3310 ingebouwd. Aan de bovenkant van de VKworld zit namelijk een zaklamp. In het begin dacht ik, ach wat leuk, zo'n klein LED lampje aan de bovenkant. Toen ik naar de aan/uit functie in het menu zocht kwam ik die daar tegen onder de naam TORCH en had daar wel even een binnenpretje om... Wat typisch Chinees weer om een pietepeuterig LED lichtje een toorts te noemen. Tot ik hem ging testen. Toen ik vanaf ons balkon, mijn 88m2 tuin voor de helft verlichte alsof het plotseling dag was geworden, begreep ik waarom ze voor deze benaming waren gegaan! Het kleine LEDje penetreert het duister even goed als menig dure zaklamp (waarschijnlijk even duur of duurder dan deze telefoon!) en dat was absoluut niet wat ik had verwacht. 

En nu we het toch over kosten hebben: De VKworld Z3310 is niet alleen qua specificaties beter dan de Nokia, want de Z3310 kost ook nog eens minder dan de helft van de Nokia en is dus al voor 19,95 te verkrijgen. En voor zó een bedrag is het als 3310 fan, of uit pure nostalgie natuurlijk een leuk hebbedingetje, een gimmick. Wij zien dan ook dat het toestel fors verkocht wordt, dit in tegenstelling tot de 2017 editie van Nokia zelf. Uiteraard is de VK World Z3310 ook in verschillende kleuren verkrijgbaar zoals geel, grijs, oranje en het klassieke donkerblauw. De kleuren zijn overigens niet gewoon mat, maar hebben in navolging van de originele Nokia een lichte metallic glans, hetgeen ervoor zorgt dat het nog net iets leuker uitziet. Natuurlijk hebben wij als Nederlandse reviewers natuurlijk de oranje versie ontvangen :) 

En toegegeven ik was enorm blij om na de testperiode mijn Umidigi met alles er op en er aan weer in gebruik te kunnen nemen, maar het is een geweldig hebbedingetje en volgens mij een geweldig noodtoestel of een toestel voor mensen die echt even willen ontsnappen aan de drukte van sociale media en toeters en bellen. Ik geef de VKworld Z3310 dan ook een 8/10 al is het maar voor zijn verzamelwaarde, en ik dank VKworld voor het ter beschikking stellen van het toestel. En in plaats van foto's en een specs-lijst hebben we er deze keer een mooi filmpje van gemaakt. Kijk maar met ons mee:



Reacties