De Homtom S9 Plus: 5.99 inch moet Homtom op de kaart zetten!

De Chinese smartphone fabrikant Homtom is al jaren bekend onder de geeks en in mainland China vooral om hun spotgoedkope budgettoestellen. Tot nu toe waren er geen hoge verwachtingen van Homtom toestellen omdat ze zich echt in het laagste segment van de markt bewogen. Daarnaast was de massaproductie aan bodemprijzen dikwijls de oorzaak voor gebrekkige toestellen met een niet al te lange levensduur. In 2016 heeft het bedrijf echter gepoogd en gooi te wagen naar de wat hogere segementen: Begonnen met de "rugged" Homtom HT20, het eerst toestel met een octacore processor, qua vermogen en camera al een echte stap voorwaarts, alleen het waterdicht zijn bleek tegen te vallen. Om dit in de toekomst te voorkomen, heeft Homtom halverwege 2017 de nieuwkomer Zoji opgekocht, de ingenieurs van Zoji zijn gespecialiseerd in het maken van waterdichte toestellen met een daadwerkelijke IP68 certificering, en op deze manier assimileerde Homtom deze kennis. Met de komst van de Homtom HT10 (een X20 decacore aangedreven model met een iris-scanner...juist ja, vóór dat iPhone ermee kwam) leek het bedrijf aan te geven toch echt de high end richting op te willen. Nou zijn "willen" en "doen" twee verschillende dingen, en er waren nogal wat schoonheidsfoutjes ingeslopen bij de HT10. Vorige maand besloot Homtom mee te doen in de "wij-hebben-ook-een-18:9-s8-model-rage". Dit leverde dus de Homtom S8 op, een toestel waar tot zo ver weinig op aan te merken is. Het toestel oogt classy en glimmend, de specs zijn behoorlijk en de camera is de beste in een Homtom toestel tot nu toe. Op de grote smartphone en electronicsbeurs in Hong Kong presenteert het bedrijf nu, na de Samsung look-a-like, hun eigen ding: De Homtom S9 Plus!

Zoals de naam al doet vermoeden is de S9 Plus uitgerust met een fors beeldscherm. Het zal gaan om een 5.99 inch HD Scherm met een incell technologie hetgeen betere inkijkhoeken en beeldkwaliteit beloofd. Klint niet slecht. Homtom zelf heeft 5 punten opgesteld waarom zij vinden dat de S9 Plus de moeite van het aanschaffen waard zou zijn. Deze 5 punten zijn:

1. Betere ergonomie: Homtom zelf beweert zelfs: Dit is het meest ergonomische 5.99 inch toestel op de markt. Zoals reeds vermeldt beschikt de S9 Plus over een 5.99 inch display, maar door de minimale bezels voelt het als een 5.2/5,5 inch maximaal. Dat maakt het makkelijker om een dergelijk groot scherm te bedienen. Volgens Homtom moet dat zelfs met één hand mogelijk zijn (al heb ik persoonlijk mijn twijfels over die laatse bewering)



2. Betere prestaties: Homtom heeft de S9 Plus voorzien van eenMediaTek MT6750T octa-core 1.5GHz SoC en een ARM Mali T860 MP2@650MHz GPU. Ondanks dat dit zeker niet slechts is rijst bij mij dan vooral de vraag "betere prestaties? beter dan...? wat?"Maar OK, het staat buiten kijf dat je met deze configuratie alle alledaagse taken probleemloos tot uitvoer kan brengen. 



3. Voldoende geheugen. De S9 Plus heeft een werkgeheugen van 4GB RAM waarmee multitasking en gamen op zich prima zou moeten verlopen. De interne opslag is maar liefst 64GB en dat is ook alles behalve beroerd. Daar kun je aardig wat foto's, filmpjes en muziek op kwijt.



4. Beter vakmanschap: Ieder detail telt, aldus Homtom. Dat zou een aangename verandering zijn op  hun vorige productie-processen, dus we hopen van harte dat dit meer is dan slechts een marketing slogan. En afgaande op de afwerking van de Homtom S8 zou je voorzichtig de conclusie kunnen trekken dat Homtom de koers ook inderdaad heeft gewijzigd. Er zijn geen spleetjes of kieren meer en er rammelt en kraakt niets meer, en kennelijk was dat óók een aandachtspunt bij het bouwen van de S9 Plus, die dezelfde schitterende achterkant-bewerking gaat meekrijgen die we op de S8 terugzien. 



5. Scherper en helderder beeld: Het reeds eerder genoemde incell IPS scherm moet een visueel feest voor je ogen worden volgens Homtom. Dat het beter is dan de standaard schermen die het budget bedrijf tot nu toe gebruikte wil ik best geloven. Maar dat ik zwaar onder de indruk ga zijn van een 1440 x ...720 resolutie betwijfel ik. Het is jammer dat men hier niet gekozen heeft voor op zijn minst een FHD resolutie van 1080p. 



Tot zo ver de punten die Homtom zelf met ons wilde delen. De Homtom S9 Plus zal vanaf eind oktober verkrijgbaar zijn, en de prijs zal ergens tussen de 140 en 160 euro liggen. Dat is op zich een zeer aantrekkelijke prijs als we naar de specs op papier kijken. Nu nog hopen dat ze zich in de praktijk ook bewijzen.

Tot slot hieronder nog de volledige specificatie-lijst zoals we die van Homtom mochten ontvangen:

Homtom S9 Plus Full Specs


Display: 5.99-inch / 720×1440 HD+ resolution, IPS display, Incell display
Aspect ratio: 18:9 Full Display
Processor: MediaTek MT6750T Octa-core
GPU: ARM Mali T860 MP2@650MHz
Storage: 4GB RAM+64GB ROM Memory; 128GB Expandable Memory
Rear Camera: 16MP/5MP Dual rear camera
Front Camera: 13MP front camera
Battery: 4050mAh Li-Ion Polymer battery
System: Android 7.0 Nougat
Unlock: Front Fingerprint ID
Shooting Modes: Beauty effect, Panoramic shooting, Bokeh, HDR, Auto-focus
WiFi: 802.11 b/g/n
Card Type: Dual SIM, Dual Standby
Others: OTG, Bluetooth, Split-screen mode



Reacties

  1. Op zich geen nare telefoon, lekker snel, mooi beeldscherm. Foto's vind ik helaas niet al te best. Ondanks dat het 16MP zou moeten zijn, krijg je bij inzoemen heel snel korrel.
    Overall genomen aardige telefoon, doet wat ie moet doen. Bij mij helaas af en toe spontane freeze en/of reboot.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten