HANDS-ON REVIEW: De Vargo iVARGO V210101

DOOS & INHOUD

Toen de doos van de  iVargo aankwam, besefte ik dat we inmiddels diep waren afgedaald in de spelonken van de Chinese smartphone fabrikanten. Er was geen enkele poging gedaan ook maar iets een "westers"tintje mee te geven. Alles op de doos is dan ook in het Chinees. En alles is denk ik het best te omschrijven als: eenvoud. Op zich niks mis mee, maar je kan aan de doos en de indeling weldegelijk merken dat je te maken hebt met een budget-toestel. Aan de andere kant, van mij hoeven ze niet per sé enorme kosten te maken voor het doosje, zeker met de wetenschap dat je deze als klant natuurlijk óók gewoon meebetaald. In de doos vinden we dan ook slechts het broodnodige. Een usb-kabel, een lader (met Chinese plug) en een paar boekjes in het Chinees. Dat was het dan ook eigenlijk. Gelukkig heb ik altijd wel een verloop-plugje liggen. Dus qua verpakking geen verassingen, geen aangename, maar ook geen onaangename, dus wat dat betreft, niks aan de hand.




ONTWERP & SCHERM

Het ontwerp van de iVargo is lastig uit te leggen. De achterkant is duidelijk geïnspireerd op de iPhone, inclusief gebogen antenne lijn aan de bovenkant en de camera in de linker bovenhoek. De zijkant heeft een soort badkuipvorm hetgeen bijzonder lekker in de hand ligt. Door die vorm en het feit dat het toestel slechts 8mm dik (of beter dun) is vond ik het in het begin lastig om goed bij de volume rocker te komen. Wat ik wel prettig vond is aan de linkerkant zit er naast het simslot ook nog een volumeregelaar waarmee je dus je toestel op mute e.d. kan zetten. Iets wat we natuurlijk ook kennen van de iPhone. Voor de rest is het ontwerp niet indrukwekkend, maar ook zeker niet vervelend. Het toestel voelt meer aan als een 4.5 inch toestel ondanks dat het een 5 inch scherm mee gekregen heeft. Dat komt volgens mij met name door het bijna volledig ontbreken van bezels aan de zijkanten van het scherm. Wel zit er, net zoals we dat kennen van LeEco een zwart kader om het scherm, maar dat stoort totaal niet. Het beeldscherm, dat voorzien is van een goede oleophobische laag, is overigens zeker niet teleurstellend. Het display heeft namelijk een FHD resolutie van 1920 x 1080p en dat geeft op een 5 inch formaat natuurlijk een bijzonder scherp beeld. De kleurweergave is ook bijzonder krachtig en een tikje oververzadigd, iets dat ik zeker niet vervelend vind en wat ook terug te vinden is in de schermen van Samsung en Meizu. Al met al was ik erg onder de indruk van zowel de snelle reactie als de kleuroplossing van het iVargo scherm, zeker als je bedenkt dat dit een toestel van 89 euro betreft.





HARDWARE & SOFTWARE

Softwarematig zit je met de iVargo een beetje vast aan Android 5.1. Dat is wellicht niet het nieuwste besturingssysteem maar het werkt prima. Aangezien het erg stock was allemaal (op zich ook niet verkeerd) heb ik een launcher van de Play Store op gezet. Aan de andere kant, wat je voor 89 euro aan hardware krijgt is indrukwekkend. Een Qualcomm Snapdragon 615 MSM8939 processor die op 1.7 Ghz is geklokt, en maar liefst 32GB aan interne opslag, gekoppeld aan 3GB RAM geheugen. Daarmee kun je dus voor de dag komen. Multitasken is kinderspel en alles loopt soepel en zonder problemen. Wel wordt het toestel bij heavy gebruik, zoals bijvoorbeeld het draaien van games redelijk warm. Maar van de Snapdragon 615 processor weten we dat snelle temperatuur-stijgingen er nou eenmaal bij horen. Maar ook na ruim een uur gamen werd het toestel niet zó warm dat het problematisch is of wordt. Alles is redelijk goed op elkaar afgestemd en apps openen vlotjes. Ook hier geen vervelende bijverschijnselen kunnen ontdekken. Verbazend voor die prijs.




CAMERA & VIDEO

Dit vond ik zelf tijdens onze test wel het meest indrukwekkende onderdeel. Op papier niets bijzonders aan een 13 megapixel main camera en een frontcamera van 5 megapixel. Het f/2.0 diafragma laat voldoende licht binnen en tot mijn grote verbazing is het toestel zelfs voorzien van doorlopende auto-focus tijdens het maken van video-opnames. Een functie die dikwijls zelfs nog ontbreekt bij toestellen die twee keer duurder zijn dan de iVargo. De camera stelt verrassend snel scherp en zelfs in condities met minder licht, lukt het om leuke plaatjes te schieten. Voor sommige mensen is het resultaat wellicht ietwat te verzadigd, maar ik hou daar juist wel van en was erg onder de indruk van de camera op de achterzijde. De frontcamera maakt ook scherpe en goede foto's, tenmiste: Als je ervoor zorgt dat het licht van de goede kant komt. Als dat niet het geval is merk je al gauw dat het opbotst tegen de wat mindere dynamic range van de iVargo. Maar eerlijk is eerlijk al met al doen beide camera's op de iVargo het bovengemiddeld goed in vergelijking tot andere toestellen uit dezelfde prijsrange. Uiteraard heb ik aan het einde van  deze review, zoals altijd, wat fotosamples geplaatst van plaatjes die met de iVargo zijn geschoten zodat je zelf kan oordelen wat je ervan vindt. Hiernaast heb ik ook een YouTube Video gemaakt om je een beter idee te geven. Dit zal overigens niet de laastste of enige video van MercuryView Mobile worden, dus als je er toch bent abonneer je gelijk even op ons kanaal, dan blijf je altijd op de hoogte van het laatste smartphone nieuws uit China!





BATTERIJ & LADEN

Duidelijk het minpunt van de iVargo. Het begint er al mee dat er geadverteerd wordt met een accucapaciteit van 2500mAh (en sommige resellers op AliExpress maken daar zelfs vrolijk 3000mAh van) maar beide zijn helaas niet waar. Mijn systeem-detectie-app AIDA64 (overigens een echte aanrader als je je systeem wil kunnen verifiëren en gewoon gratis te downloaden in de Play Store) en het doormeten van de accu-capaciteit geven een ander beeld. De werkelijke accu-capaciteit is namelijk 2000mAh en daarmee dus vergelijkbaar met de Leagoo M5 Edge en de Umidigi G. Tenzij je je toestel echt minimaal gebruikt ga je het daarmee dus never nooit niet een hele dag redden. Dat zou allemaal niet erg zijn als er een snellader bij zou zitten of het toestel voor snelladen zou zijn uitgerust. Dit is echter jammer genoeg niet het geval. Voordeel is weer dat het maar een kleine accu is, die ook zonder snellader redelijk vlot is opgeladen. Jammer dat er dan toch over wordt gelogen. Een toestel voor nog geen negentig euro zou ook best aantrekkelijk zijn voor de koper met een kleine beurs als ie hem iets vaker moet opladen. Het liegen over specs daarentegen is voor veel Westerse consumenten wel een big no no, en mijns inziens gooien merken zoals Doogee en Vargo JUIST hier mee hun eigen ruiten in. Veel meer dan als ze gewoon zouden zeggen: Hey, het is maar een 2000mAh accu maar we hebben liever daarop iets bespaard zodat we je degelijke hardware konden leveren daar waar het telt, zoals bijvoorbeeld opslag en camera. Maar OK, al met al een misstap die te vergeven is als je naar de overal prijs/qualiteit verhouding van de iVargo kijkt.


EINDCONCLUSIE & CIJFER

Een lastig toestel om een eindoordeel over te schrijven als je het aan mij vraagt. De homescreens zijn direct-uit-de-doos wat rommelig en achterhaald maar het beeldscherm is van bijzonder goede kwaliteit. Een een launcher van de Play Store erover heen gooien en klaar is Kees! De camera's zijn dan weer bovengemiddeld goed, en het feit dat je voor een dergelijke bodemprijs zowel een metalen behuizing, een oleophobische schermlaag en een ultra-dun toestel in handen kan hebben zijn dan weer dikke pluspunten en bij de accu wordt de Chinese marketing (lees: ronduit liegen) weer pijnlijk duidelijk...Dan hebben we wel weer een Qualcomm processor tegenover een MediaTek chipset en het schijnt dat er nog steeds hele volksstammen geloven in het fabeltje dat Qualcomm per definitie beter is. Voor die mensen is het nu dus ook mogelijk op een absoluut budget een leuke smartphone te kopen. Ik was eerst geneigd met de massa mee te gaan en een 6/10 te geven aangezien er ook nog eens een Chinese lader zonder verloop bij zit en dergelijke, maar nadat de foto's hier geüpload heb vind ik toch dat die kwaliteit alleen al nog een extra puntje waard is, dus mijn eindcijfer voor de Vargo iVargo  komt uiteindelijk op een magere 7/10.










Reacties